woensdag, 24. mei 2006 - 8:24

Nieuwe Afrika Museum opent deuren!

Berg en Dal

Een forse uitbreiding, een kritische herziening van de vaste opstelling en structurele aandacht voor hedendaagse Afrikaanse kunst: het Afrika Museum in Berg en Dal begint in elk opzicht aan een nieuw hoofdstuk. De nieuwbouw is de meest ingrijpende in de geschiedenis van het museum.

Onderdelen in het nieuwe gebouw zijn: een nieuwe entree met museumwinkel, een grote geklimatiseerde tentoonstellingszaal, een nieuw auditorium voor lezingen, symposia, optredens en filmvertoningen, een multifunctioneel atrium en verbindings-gangen met zicht op het buitenmuseum. Ook is er meer ruimte voor de vaste opstelling. De inhoud van het museumgebouw en de tentoonstellingsruimte zijn daarmee bijna twee keer zo groot (2400 m²).

De kosten van de bouw bedragen € 5,5 mln. en de kosten voor de inrichting € 1,1 mln. Het ontwerp van het gebouw staat op naam van architect Henk de Haan, Ontwerpatelier Rijksbouwmeester, Den Haag. De nieuwe tentoonstellingen zijn ontworpen door Roel Schneemann.

In de nieuwe tentoonstellingsvleugel wordt onder andere een deel van de collectie hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora getoond. Afrikaanse culturen zijn dynamische culturen die voortdurend veranderen, ook op het gebied van visuele kunsten. Het Afrika Museum volgt deze ontwikkelingen op de voet en koopt in toenemende mate ook werk van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars en kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora aan.

Het Afrika Museum kent een traditie van beweging en vooruitgang. Geheel passend bij de ontwikkeling van een continent in beweging heeft het museumcomplex zich vanaf begin jaren vijftig ontwikkeld in zowel inhoudelijke als bouwkundige fasen. De uitbreiding met een nieuwe vleugel is dan ook geen afronding van het concept, maar de overgang naar een nieuwe fase in het rijke leven van het Afrika Museum.

27 mei: Officiële opening door mevrouw Maria van der Hoeven, minister van OC&W, gevolgd door de theatervoorstelling De Hongerende Weg.

Afrika Museum, Postweg 6, 6571 CS Berg en Dal (bij Nijmegen)
tel. 024 – 684 72 72 / info@afrikamuseum.nl
www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00 – 17.00 uur
Provincie:
Tag(s):