donderdag, 30. maart 2006 - 20:00

Onderhandelingen links college verlopen moeizaam

Groningen

De onderhandelingen over een nieuw college van PvdA, SP en GroenLinks, verlopen moeizaam. Dit zei Frank de Vries, onderhandelaar namens de PvdA, gisteren op zijn wekelijkse perstoelichting over de collegeonderhandelingen.

De PvdA, SP en Groenlinks hebben de afgelopen week meerdere malen uitvoerig en lang met elkaar gepraat. De gespreksonderwerpen waren onder meer de wijkvernieuwing, de bereikbaarheid. “De SP heeft moeite om op een andere manier naar de stad te kijken dan men gewend was�, aldus de Vries. Dat is volgens hem nodig als je de stad wilt besturen. “De ‘bestuurderspartijen’ doen dat makkelijker, is mij opgevallen.

Ondanks de vaak moeilijke en lange gesprekken, is de sfeer uitstekend aldus De Vries. “Iedereen heeft een open houding en de discussies zijn zuiver inhoudelijk. Op een aantal punten vinden we elkaar. Bijvoorbeeld dat we nog eens kritisch moeten kijken naar de bezuinigingen op de schuldhulpverlening. En de SP heeft minder problemen met wijkvernieuwing dan voorheen. Maar wanneer er over de praktische uitwerking wordt gesproken, dan blijft er toch verschil van inzicht. Bijvoorbeeld hoeveel woningen ga je dan slopen en bouwen, wat is de rol van de corporaties daarbij.�

Het belangrijkste vraagstuk van de komende dagen is volgens De Vries hoeveel daadkracht de PvdA, SP en GroenLinks samen hebben. Vandaag praten de partijen weer verder. Frank de Vries verwacht dat eind deze week, begin volgende week bekend moet worden of een links stadsbestuur een kans van slagen heeft. Wat De Vries betreft moet recht gedaan worden aan de verkiezingsuitslag, maar het belangrijkste is wat voor beleid het stadsbestuur gaat voeren. “De inhoud is wat telt�.
Provincie:
Tag(s):