dinsdag, 11. juli 2006 - 10:29

Politie vordert 260 rijbewijzen in

In de eerste helft van dit jaar heeft de Verkeerspolitie van het korps Rotterdam - Rijnmond bijna 260 rijbewijzen ingevorderd wegens agressief rijgedrag. Vorig jaar werden in dezelfde periode 163 rijbewijzen ingevorderd.

Verreweg de meeste rijbewijzen werden ingevorderd op de A15/A16 ter hoogte van Ridderkerk (110), Vaanweg in Rotterdam (55) en in het district De Eilanden (30). Hier overtraden bestuurders de maximum snelheid met meer dan 50 km/u. De toename van het aantal invorderingen komt mede door de gerichte acties op de N57, N59, N215 en de A15/A16.

Met agressief rijgedrag wordt een verzameling van grove overtredingen bedoeld, waaronder extreme snelheidsovertredingen, bumperkleven, niet handsfree bellen, rijden over doorgetrokken streep. Deze overtredingen staan in de ergernissen top-10 van weggebruikers. Gecontroleerd wordt met een lasergun en/of (on)herkenbare surveillancevoertuigen.

Bij de gerichte acties wordt iedere overtreder in persoon aangesproken op zijn verkeersgedrag en welke gevaren dit met zich meebrengt. Op deze manier wil de Politie Rotterdam-Rijnmond een bijdrage leveren aan de bewustwording van de bestuurders met als doel de verkeersveiligheid te vergroten. Naast snelheid wordt gecontroleerd op het naleven van de verkeersregels met betrekking tot de draagplicht van gordel en helm, rood licht, alcohol en snelheid.

Op vrijdag 14 juli controleert de Verkeerspolitie in burger op de N57, N59 en N215 van 7.00 tot 22.00 uur. Op vrijdag 21 juli wordt overdag een gordelcontrole gehouden in de omgeving van Oostvoorne en Brielle. Naast deze aangekondigde controles blijft de politie vanzelfsprekend ook controles houden, welke niet zijn aangekondigd.

Afhankelijk van de ernst van een ongeval (doden of letsel), in combinatie met roekeloos rijgedrag, kan een gevangenisstraf worden opgelegd van drie tot zes jaar. Ook kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd.
Provincie:
Tag(s):