woensdag, 27. december 2006 - 21:47

Politiebureau tijdelijk dicht door afgeleverde granaat

Arnhem

Het politiebureau aan de Beekstraat in Arnhem is op 27 december tussen 17.45 en 20.00 uur tijdelijk voor publiek gesloten geweest, nadat een 25-jarige man uit Rheden een pakketje afleverde bij de balie. Naar zijn eigen zeggen zat daar een brisantgranaat in; een vluchtige eerste inspectie bevestigde deze boodschap.

Direct daarna werd de publieksruimte ontruimd en werd de publiekstoegang afgesloten. Bovendien werd het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht (EOC-KL) benaderd. Deze was rond 19.30 uur aanwezig en verrichtte onderzoek. De conclusie van het EOC-KL was dat het ging om een zeer instabiele brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog (3,7 inch).

De Rhedenaar vertelde dat hij het voorwerp had gevonden in de buurt van Roermond, waarna hij deze mee had genomen naar zijn woning in Rheden. Huisgenoten gaven hem het dringende advies de granaat naar de politie te brengen. Hoe lang de granaat in Rheden heeft gelegen is niet bekend.
Het is echter volgens het EOC-KL een wonder dat het projectiel tijdens het vervoer van Roermond naar Rheden of naar het bureau niet is ontploft.

Omdat de wet het niet toestaat dat projectielen bij duisternis tot ontploffing worden gebracht, is de granaat met de grootst mogelijke voorzichtigheid naar een speciaal beveiligde ruimte in het bureau overgebracht; morgen worden verdere maatregelen genomen.

De politie wil bij deze nadrukkelijk aangeven dat het om redenen van veiligheid niet gewenst is, aangetroffen explosieven te vervoeren en/of naar de politie te brengen. Het is beter het explosief onberoerd te laten, de omgeving af te zetten en de omgeving te ontruimen. Als men de politie belt, dan schakelt zij het EOC-KL in.
Provincie:
Tag(s):