donderdag, 28. december 2006 - 12:26

VS geeft ijsbeer status ‘bedreigd’

Zeist

De Amerikaanse regering heeft besloten om de ijsbeer de status ‘bedreigd’ toe te kennen, volgens uitgelekte berichten in de media woensdag. Het Wereld Natuur Fonds is blij met deze erkennning van de benarde positie waarin de ijsbeer verkeert, maar constateert tegelijkertijd dat het buitengewoon treurig is dat de toekomst van steeds meer diersoorten zo onzeker is.

Het Wereld Natuur Fonds steunde de petitie van diverse natuurbeschermingsorganisaties om de ijsbeer de status bedreigd toe te kennen. Er is inmiddels een overweldigende hoeveelheid onderzoeksgegevens beschikbaar die aantoont dat het Noordpoolgebied - leefgebied van de ijsbeer - onder grote druk staat als gevolg van de opwarming van de aarde.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken erkent nu ook dat door stijgende temperaturen het ijs rond de Noordpool verdwijnt, waardoor de ijsberen hun jachtgebied kwijtraken. Volgens een Amerikaanse overheidsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, legde de VS niet eerder een dergelijk duidelijk verband vast tussen klimaatverandering en de bedreiging van een diersoort.
Provincie:
Tag(s):