donderdag, 6. juli 2006 - 14:22

"Zakkenrollers" maken burgers alert op zakkenrollerij

Zwolle

Woensdagmiddag zijn tientallen bezoekers van de Blauwvingerdagen bewust gerold van hun portemonnee. De gemeente Zwolle en de politie IJsselland hadden op de eerste Blauwvingerdag van dit jaar, drie acteurs ingehuurd om burgers te attenderen op de mogelijke aanwezigheid van zakkenrollers.

De drie acteurs, opvallend gekleed als boef, oud dametje of als agent, gingen de straat op en speelden in de Zwolse binnenstad een aantal zakkenrolsituaties na. Dat leverde voor de omstanders ludieke en, helaas, herkenbare situaties op. Maar ook werd een aantal bezoekers van deze eerste Blauwvingerdag met de neus op de feiten gedrukt: zij werden namelijk, in een onbewaakt ogenblik door de ingehuurde zakkenroller, echt van hun portemonnee gerold.
Nadien kregen zij hun portemonnee weer terug, maar hen werd door deze actie wel duidelijk dat ook zíj de dupe kunnen worden van een echte zakkenroller.

En dát is nou precies de bedoeling. Door middel van deze actie hopen de gemeente en de politie namelijk dat burgers zich meer bewust worden van hun eigen aandeel om zakkenrollerij te voorkomen, en dat zij alert moeten zijn op de aanwezigheid van mogelijke zakkenrollers.

Zakkenrollers 'winkelen' ook
De periode van de evenementen en braderieën in Zwolle is alweer in volle gang en daarmee is ook het jachtseizoen van de zakkenroller weer van start is gegaan. Hongerige zakkenrollers struinen dan de markten weer af op zoek naar niet goed opgeborgen portemonnees en slecht afgesloten tassen. Uit onderzoek is gebleken dat zakkenrollers vaak hun kans grijpen op markten, braderieën en tijdens evenementen. Daarbij hebben ze het dan vooral gemunt op vrouwen met openstaande tassen en tassen in buggy's.
Op de geliefde winkelmomenten van de burgers gaan ook de zakkenrollers graag 'winkelen'. Alleen betalen zij er niet voor, maar het slachtoffer.

Dalende tendens zakkenrollerij vasthouden

Sinds 2003 is een dalende tendens waar te nemen in het aantal incidenten zakkenrollerij. In het centrum van Zwolle waren er in 2003 nog zo' n 300 incidenten van zakkenrollerij, tegen 250 in 2004 en 152 in 2005. De afgelopen jaren is er dan ook op verschillende manieren aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Zo werden er ook in 2004 acteurs ingezet, hangen er geregeld spandoeken in de stad en worden de stadswachten actief ingezet om burgers te informeren en preventietips te geven.
Zo delen de stadswachten flyers uit bij parkeergarages, spreken ze mensen aan die hun tas of rugzak niet afgesloten hebben en zijn ze alert op mogelijk verdachte situaties. Ook vindt er tussen de stadswachten en de politie goed overleg plaats. Mede daardoor is er een daling te waar te nemen die hopelijk vastgehouden kan worden. De afgelopen jaren zijn er minder incidenten van zakkenrollerij geconstateerd, maar er zijn wel meer zakkenrollers aangehouden. In 2004 zijn er vier zakkenrollers aangehouden. In 2005 waren dit er elf.

Tips om zakkenrollerij te voorkomen
Het aantal incidenten mag dan dalen, het blijft noodzakelijk om burgers te waarschuwen voor zakkenrollers. Vandaar dat er woensdagmiddag acteurs in de binnenstad van Zwolle struinden om burgers te attenderen op het thema zakkenrollerij, maar ook om de burger op zijn eigen verantwoordelijkheid te wijzen.

Maak het zakkenrollers niet te makkelijk en wees ze voor. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen:

* Neem niet meer geld mee, dan u denkt nodig te hebben;
* Berg geld en pasjes gescheiden op;
* Leg uw portemonnee nooit boven in uw tas;
* Let goed op uw hand- en schoudertas;
* Sluit uw tas goed af;
* Wordt u door een onbekende aangesproken, wees dan alert!
Zijn/haar 'collega' slaat dan vaak zijn slag!;
* Let op in gedrang; u merkt dan niet dat u wordt bestolen.
Provincie:
Tag(s):