donderdag, 18. januari 2007 - 21:58

Ad van Liempt schrijft boek over Frieda Menco, overlevende Auschwitz

Westerbork

Zondag krijgt Frieda Menco-Brommet het eerste exemplaar van "Frieda, verslag van een gelijmd leven" uitgereikt. Aan deze boekpresentatie, die om 12.00 uur begint in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, werken mee Hans Alders, Ad van Liempt en Ed van Thijn.

"Frieda, verslag van een gelijmd leven" geschreven door Ad van Liempt, is het verhaal van een van de laatste Nederlandse nog levende oud-kampgevangenen die in januari 1945 in Auschwitz werd bevrijd. Frieda zat tijdens de oorlogsjaren met haar ouders langdurig ondergedoken. Hieraan kwam een eind na verraad. Als strafgevangenen kwamen ze in Westerbork terecht. Daarna volgde deportatie naar Auschwitz. In dit laatste transport uit Nederland naar Polen op 3 september 1944 zat ook de familie Frank. Zowel in Westerbork als in Auschwitz was er contact tussen de beide moeders en de dochters.

Auteur Ad van Liempt heeft een lange journalistieke carrière achter de rug en is nu eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waarvan Kopgeld veel aandacht en lovende recensies heeft gekregen.

Uit de beschrijving van Frieda’s leven blijkt dat de oorlog voor haar nooit is opgehouden. Zo was zij woordvoerder tijdens de protesten tegen de vrijlating van Duitse oorlogsmisdadigers in de jaren zeventig en heeft zij ook in het buitenland veel indruk gemaakt met haar toespraken. In 1991 kreeg ze voor haar inzet voor de joodse gemeenschap een koninklijke onderscheiding uitgereikt.

"Frieda, verslag van een gelijmd leven" is een uitgave van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, in de serie Getuigen van Westerbork.
Provincie:
Tag(s):