woensdag, 7. februari 2007 - 17:05

“Modelscout� verdacht van aanranding en verkrachting

Ede

Een 26-jarige inwoner van Ede wordt door politie en justitie verdacht van aanranding en verkrachting, ontucht met minderjarigen en het vervaardigen en in bezit hebben van kinderporno. Door zeven vrouwen is aangifte gedaan. Zij zijn woonachtig in Ede, Woerden, Breda, Heerlen, IJmuiden en Vlissingen. De vrouwen zijn tussen de 14 en 19 jaar oud.

De verdachte kwam in contact met zijn slachtoffers via, onder jongeren populaire, "profielsites’ op het internet. Hier kunnen mensen foto’s en verschillende bijzonderheden over zichzelf presenteren, De verdachte blijkt ook voor zichzelf een drie-tal fake profielen op deze sites te hebben gemaakt en een website gebouwd te hebben, waarmee hij deed voorkomen een eigen modellenbureau te hebben.

Daarmee wint hij het vertrouwen van de slachtoffers in de chatsessies die steevast volgen. Daarin presenteert de verdachte zich als ‘ervaren vrouwelijk model’, die wel voor een contact en een aanbeveling bij een ‘betrouwbare modelscout’ kan zorgen. Vervolgens neemt hij zelf als ‘scout’ contact met de vrouwen op. Hij nodigt de vrouwen bij hem thuis uit voor een fotosessie.

Een aantal van hen zet hij onder druk, door te dreigen eerder van hen gemaakte foto’s en films (via de webcam) te publiceren op het internet. Bedreigingen die overigens door hem worden geuit in de hoedanigheid van het vrouwelijke, ervaren model. Uit het onderzoek is gebleken dat ten minste 1 slachtoffer voor die druk gezwicht is. Uiteindelijk weet hij de vrouwen bij hem thuis te krijgen voor een fotosessie. Daar is het vervolgens tot aanranding of verkrachting, dan wel ontucht met de slachtoffers gekomen.


Uit politieonderzoek is verder gebleken dat de slachtoffers zich diep schamen over de feiten. Zij begrijpen niet dat hen dit is overkomen. Niemand durft over de ervaringen te praten, er is aanvankelijk dan ook geen aangifte van de feiten gedaan. Pas als de politie door eigen onderzoek er in slaagt slachtoffers te identificeren, wordt er aangifte gedaan. Alle slachtoffers hebben aangegeven opgelucht te zijn dat de politie contact met hen heeft opgenomen.


De feiten zouden zich in heel 2006 hebben afgespeeld. Naar aanleiding van het onderzoek is de verdachte op 6 november vorig jaar in zijn woning aangehouden. Als uit vervolgonderzoek nieuwe feiten naar voren komen, wordt hij op 12 december opnieuw aangehouden. De man is verhoord, waarna hij door de Rechter Commissaris weer in vrijheid is gesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal op gemaakt.
Provincie:
Tag(s):