dinsdag, 20. februari 2007 - 8:46

Almere maakt scheepswrakken herkenbaar

Almere

De Gemeente Almere gaat de komende twee jaar verspreid over Almere, acht plekken met scheepswrakken herkenbaar maken door er een kunstwerk te plaatsen. Frits Huis, voorzitter van de Stichting Historisch Almere, onthult op donderdag 22 februari om 14:00 uur, het eerste kunstwerk. Dit kunstwerk van Nout Visser wordt geplaatst aan de rand van de wijk de Meenten in Almere Haven aan het Kerkhofpad. Hiermee wordt in Almere voor het eerst een archeologische vindplaats in de leefomgeving herkenbaar.

Het kunstwerk komt bij een wrak van een vrachtschip dat hier in 1980 is ontdekt bij de aanleg van een weg. Het vrachtschip heeft tussen 1500 en 1550 op de Zuiderzee gevaren. Via het kunstwerk wordt de plek eindelijk herkenbaar voor de Almeerders.

In Almere kennen wij nu zo'n 25 wrakken van schepen die in de Zuiderzee zijn vergaan. De meeste liggen er nog, al weten alleen kenners de plekken te vinden. Door deze plekken te markeren met kunstwerken wil de gemeente de geschiedenis van eigen bodem dichterbij haar inwoners brengen. De plekken zijn ook opgenomen in de cultuurhistorische route van Almere. Een route die in boekvorm ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de stad Almere is uitgebracht. De markeringen is onderdeel van een breder Almeers programma om de geschiedenis van eigen bodem dichterbij haar inwoners te brengen. Het programma bestaat onder meer uit archeologielessen voor basisschoolleerlingen, de jaarlijkse archeologiedag, artikelen in lokale bladen, papieren en digitale informatie.

Kunstenaar Nout Visser heeft zich laten inspireren door de spanten van oude boten. Deze werden vroeger van eikenhout gemaakt. Het kunstwerk is te 'lezen' als omgekeerde boot, gemaakt van 22 eikenbomen. De eiken worden in een ronde vorm geleid door middel van latten en touwen. Het werk verwijst op monumentale manier naar het verleden dat onder de grond ligt.

De schoolklassen van basisschool de Klaverweide en basisschool de Regenboog geven de onthulling een extra feestelijk tintje. Zij hebben daartoe de Almeerse les over scheepsarcheologie gevolgd en met de kunstenaar gesproken.
Provincie:
Tag(s):