vrijdag, 23. februari 2007 - 14:38

Amsterdam start proef met huisverbod voor daders

Amsterdam

Daders van huiselijk geweld kunnen binnenkort uit huis worden gezet. Ze mogen dan minstens tien dagen niet meer naar huis. Aan alle betrokkenen (slachtoffer, kinderen en dader) wordt direct de benodigde hulp aangeboden. De politie kan bij dreiging van huiselijk geweld al ingrijpen en hoeft niet te wachten tot er huiselijk geweld is gepleegd.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, start Amsterdam met een pilot van honderd huisverboden. De Amsterdamse driehoek heeft onlangs met deze proef ingestemd.

Deze regeling is mogelijk gemaakt door een nieuw wetsvoorstel: de Wet Tijdelijk Huisverbod. De nieuwe wet biedt de burgemeester de mogelijkheid om plegers van huiselijk geweld tien dagen de toegang tot de woning te ontzeggen, met de mogelijkheid om deze periode nog eens met achttien dagen te verlengen. Dit moet ervoor zorgen dat het huiselijk geweld niet verder escaleert en dat er snel hulpverlening op gang komt.

Het wetsvoorstel dat in 2006 bij de Tweede Kamer is ingediend, gaat waarschijnlijk in het voorjaar van 2008 in werking. Door middel van deze proef kan het ministerie van Justitie alvast ervaring opdoen met de uitvoering van de nieuwe wet.
Provincie:
Tag(s):