woensdag, 28. maart 2007 - 6:56

Bavianen Dierenpark Emmen in paniek

Emmen

Op het bavianeneiland van Dierenpark Emmen is het opvallend stil, de anders zo drukke en rumoerige apen zitten met zijn allen dicht tegen elkaar aan gedrukt op een hoekje van de rotsen. Regelmatig kijken ze naar de Afrikasavanne, alsof uit die hoek gevaar dreigt.

Dat gevaar moet wel groot zijn, want ook voor lekkere hapjes komen de bavianen niet van de rotsen af. Er wordt niet gespeeld, niet gevochten, alleen veel gevlooid, alsof de apen steun bij elkaar zoeken. Tot plotseling één van de mannetjes opstaat, naar de top van de rots loopt en naar de savanne tuurt. Dan volgen voornamelijk mannetjes hem, staan ze allemaal eenzelfde kant op te kijken om dan opeens met veel kabaal weer terug naar hun veilige hoek op de rots te rennen.

In 1994 en 1997 vertoonden de mantelbavianen een zelfde massahysterie. Toen kropen ze met zijn allen in een aantal bomen om daar de eerste vier dagen niet meer uit te komen. Waarom ze dat toen deden, is altijd een raadsel gebleven. In die jaren bleven ze dag en nacht buiten. Dat is nu anders. Afgelopen nacht zijn de apen wel in hun nachtverblijf geweest, maar ook daar hebben ze maar een klein deel van de ruimte gebruikt. Omdat niet duidelijk is wat de oorzaak van de grote onrust is, kunnen de verzorgers de angst ook niet wegnemen. Ze hopen dan ook dat de paniek onder de bavianen ook deze keer na een dag of vier vanzelf weer zal verdwijnen.
Provincie:
Tag(s):