donderdag, 3. mei 2007 - 11:02

Brandweer: 'Code zeer droog' actief

Driebergen

Sinds woensdag geldt er ook op de Utrechtse Heuvelrug de code 'Zeer Droog'. De brandweer regio utrechts land (brul) heeft dat bekend gemaakt. Dit betekent dat er niet meer gestookt mag worden binnen de gemeenten in de provincie Utrecht. Ook niet als er een ontheffing op het stookverbod verleend is. Verder geldt in de natuurgebieden een verbod op kookvuren zoals barbeque. Dit vanwege het gevaar van vliegvuur. Vliegvuur bestaat uit vonken die met de wind over grote afstand meegevoerd kunnen worden. In de overige gebieden mogen alleen op hiervoor geprepareerde plaatsen kookvuren gemaakt worden. Deze eisen gelden ook voor het gebied binnen een afstand van 100 meter vanaf de bosrand.

Roken in de natuur is vragen om problemen. In ieder geval is extra voorzichtigheid geboden, vooral op de plaats waar de peuk uitgemaakt of weggegooid wordt. Een brand kan zich immers razendsnel uitbreiden. Iemand die brand veroorzaakt, kán aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen. Er is op dit moment nog geen algemeen rookverbod in de bossen, echter kan een gemeente zelf het besluit nemen om een rookverbod in te stellen.

Wanneer er nu een natuurbrand uitbreekt zal de brandweer extra versterkt uitrukken. De boswachters hebben inmiddels een pager waarmee ze alle meldingen doorkrijgen en zo de brandweer kunnen assisteren. Op de Veluwe was al langer de code zeer droog van kracht.
Provincie:
Tag(s):