vrijdag, 12. januari 2007 - 14:55

De laatste week van “Lodewijk Napoleon" in het Loo

Apeldoorn

Nog één week, tot en met zondag 21 januari aanstaande, is de tentoonstelling “Lodewijk Napoleon; aan het hof van onze eerste koning� te zien op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Aan de hand van portretten, meubelen, pendules en andere kostbaarheden wordt een beeld geschetst van de pracht en praal van het hofleven en de betekenis van deze Franse koning voor ons land.

Hoewel het bewind van koning Lodewijk Napoleon slechts vier jaar duurde, bleef zijn aanwezigheid in ons land niet onopgemerkt. Hij deed veel moeite om zich een echte Hollander te voelen. Zijn persoonlijke betrokkenheid bij het wel en wee van de Hollanders, wat vooral bleek uit zijn daadkrachtig optreden bij enkele grote rampen, maakte hem bekend en geliefd.

Hij is de stichter van een aantal belangrijke instituten, die tot op de dag van vandaag voortbestaan, zoals de Koninklijke Bibliotheek, de Koninklijke Academie van Wetenschappen en het Kadaster. Ook voerde hij een nieuw munt- en decoratiestelsel in. Na de val van keizer Napoleon kon de Prins van Oranje, Willem I, in 1815 dan ook probleemloos het koningschap aanvaarden dankzij het succes van Lodewijk Napoleon als onze eerste koning.
Provincie:
Tag(s):