donderdag, 7. juni 2007 - 19:18

Eeuw oude 'snikke' gaat varen tussen musea

Emmen

Burgemeester Cees Bijl van de gemeente Emmen neemt op vrijdag 22 juni om 17.00 uur de trekschuit ‘Johannes Veldkamp’ in gebruik. Deze trekschuit, in de volksmond ook wel snikke geheten, begint dan aan een tweede leven in de Drentse wateren. De boot is precies honderd jaar geleden gebouwd in Lemmer en het afgelopen jaar gerestaureerd door leden van het Gilde Emmen e.o. Er wordt door het gilde hard gewerkt om de trekschuit op tijd klaar te krijgen.

De Johannes Veldkamp gaat varen tussen het Van Gogh Huis in Veenoord en museum Meringa in Zandpol. In de toekomst wil het gilde de vaarroutes uitbreiden.

Het schip voer in 1937 onder de naam ‘Koopmans Welvaren’ ook al door Drenthe. Ze is zoveel mogelijk in oude staat hersteld, al zijn er wel voorzieningen aangebracht voor het vervoer van gasten.

De boot is bijna honderd jaar oud en afkomstig uit het Friese Akkrum. Ze werd tien jaar geleden door de familie Veldkamp aan het Van Gogh Huis geschonken, met de bedoeling om de route te gaan varen die Vincent van Gogh in 1883 in Nieuw-Amsterdam-Veenoord deed belanden.

Tot de jaren zestig werd de snikke voornamelijk gebruikt voor het vervoer van mensen, vee, turf en goederen. In die tijd werd ze nog met menskracht (vaak door vrouwen) en later ook met paarden door het water voortgetrokken. Voor de voortstuwing is er nu gemakshalve een motor ingebouwd.

De Johannes Veldkamp gaat vanaf 23 juni van maandag tot en met zaterdag varen. Zolang de doorgaande vaarroute tussen Veenoord en Ter Apel nog niet is gerealiseerd, zal de actieradius van de Johannes Veldkamp beperkt zijn. Vanaf 11.00 uur ’s ochtends vertrekt de trekschuit vanaf Museum Meringa richting Van Gogh Huis in Veenoord.
Provincie:
Tag(s):