dinsdag, 2. januari 2007 - 10:16

Friesland “duikt� het nieuwe jaar in

Leeuwarden

Ondanks de kou en het gure weer, houdt men de nieuwjaars traditie in ere. De bekende nieuwjaarsduiken waren ook dit jaar weer een succes. Opvallend is dat ook steeds meer Friezen ervoor kiezen om hun jaar met een kille duik te beginnen.

Honderden mensen waagden maandagmiddag een sprong in de Friese wateren, dat zijn er tientallen meer dan de jaren ervoor.

Zo waren in Oudega veel mensen verkleed het water in gesprongen. Ook in De Brekken sprong een groep van ongeveer vijftig mensen het koude water in, waaronder wethouder Germ Gerbrandy, die beloofd had mee te doen. In Leeuwarden sprong een groep van vijftig mensen in de gracht bij de Prinsentuin, in Hollum op Ameland doken zo’n zestig mensen de zee in, op Vlieland waren het er maar liefst 140 mensen.

In Ter Idzard werd een ijsbaan onder water gezet waar er vervolgens 18 mensen in doken. Maar ook in het Sneekermeer waren er zo’n 25 zwemmers te vinden. In Burum werden de laatste twijfelaars ook al snel overgehaald het ijskoude water in te duiken, nadat hun warme frikadellen en pizza werd beloofd door de organisator. Dit heeft blijkbaar geholpen, uiteindelijk zijn er zo’n 100 mensen het water in gesprongen.

Een frisse duik was het wel, op de meeste plaatsen kwam de temperatuur van het water niet boven de zeven graden Celsius uit en met de harde wind erbij lag het gevoeltemperatuur nog lager.
Provincie:
Tag(s):