donderdag, 5. april 2007 - 14:59

Gearresteerde man verdacht van meerdere liquidaties

Amsterdam

In opdracht van het Openbaar Ministerie te Amsterdam heeft de politie Amsterdam-Amstelland afgelopen dinsdag een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij meerdere liquidaties. De verdachte wordt vandaag voorgeleid aan de Rechter-commissaris.

De 33 jarige verdachte werd dinsdagavond op de snelweg nabij Amsterdam aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties alsmede van betrokkenheid bij een aantal voorgenomen liquidaties. Dit maakt het Openbaar ministerie donderdag bekend.

Het gaat onder andere om de moord op Cees Houtman op 2 november 2005. Tevens wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl in april 2006.

Aan deze aanhouding zijn zeer intensieve onderzoeken naar diverse liquidaties door de dienst regionale recherche van de politie Amsterdam-Amstelland voorafgegaan. Deze onderzoeken, onder leiding van meerdere officieren van justitie van het Openbaar Ministerie te Amsterdam, leverden aanwijzingen op voor de oplossing van deze zaken.

Daarnaast meldde zich vorig jaar een getuige bij de politie
Amsterdam-Amstelland, die bereid was om onder voorwaarden een verklaring af te leggen. Over de identiteit van deze getuige kunnen op dit moment nog geen mededelingen worden gedaan. Het gaat echter niet om de "getuige C" zoals in diverse media werd gesuggereerd. Het gaat ook niet om een anonieme getuige.

Recentelijk zijn door de officier van justitie te Amsterdam de afspraken met deze getuige neergelegd in een schriftelijke overeenkomst, ook wel aangeduid als een 'deal'.In ruil voor een lagere strafeis heeft de getuige verklaringen afgelegd in een groot aantal liquidatieonderzoeken, waaronder die van Cees Houtman en Thomas van der Bijl. Deze overeenkomst is binnen het Openbaar Ministerie getoetst en akkoord bevonden door de rechter.

De getuige heeft verklaard ook zelf betrokken te zijn geweest bij meerdere
(voorgenomen) liquidaties en zit daarvoor in voorlopige hechtenis. Politie en Openbaar Ministerie sluiten meerdere arrestaties niet uit.
Provincie:
Tag(s):