maandag, 16. april 2007 - 13:39

Gemeente gaat vuilnisbakken chippen

De gemeenten Marum en Grootegast krijgen vanaf 1 januari 2008 een nieuw systeem voor de inzameling van huishoudelijk- en groenafval: het diftar-systeem. Vanaf 1 juli wordt er proefgedraaid. Voor die tijd moeten alle containers voorzien zijn van een chip en een adressticker. Dit gebeurt in de periode van half april tot en met de eerste week van juni. De operatie start in Marum.

Tussen half april en de eerste week van mei ontvangen de inwoners van Marum een brief, met daarin opgenomen informatie over de bechipping en bestickering. Bij de brief is een brochure gevoegd met informatie over het nieuwe diftar-systeem en stickers met daarop een datum.

De inwoners van Marum en Grootegast moeten op de datum die op de sticker staat hun grijze en groene container voor 7 uur bij de weg zetten. De containers hoeven niet leeg te zijn. Het bedrijf dat de containers van een chip voorziet is DVL Milieuservice. Wie een beschadigde container heeft, moet de container leeg bij de weg zetten. De medewerkers van DVL Milieuservice bekijken of de container inderdaad aan vervanging toe is.

Wanneer containers zijn voorzien van een speciale adressticker aan de achterkant, is dat een teken dat de containers zijn voorzien van een chip. Oude containers hebben na het bechippen bovendien linksboven aan de voorkant een rode clip. Aan de nieuwe container is alleen aan de nieuwe adressticker te zien dat zij een chip bevatten.

Diftar staat voor gedifferentieerd tarief. Wie vanaf 1 januari 2008 huishoudelijk afval in de groene of grijze container aanbiedt, ontvangt een nota. Nu is het nog zo dat beide gemeenten een standaardtarief hanteren. Dat gaat vanaf 1 januari veranderen. Dan wordt er een vast bedrag en een bedrag per kilo huisvuil verrekend. De tarieven zijn nog niet bekend. De beide gemeenteraden moeten de tarieven nog vaststellen.

De gemeenten gaan over op het diftar-systeem, omdat ze de afvalstroom terug willen dringen. En omdat het een eerlijker systeem is: de vervuiler betaalt.
Provincie:
Tag(s):