woensdag, 24. januari 2007 - 12:03

GPS doet autodief de das om

Utrecht

Dankzij GPS (Global Positioning System) heeft de politie dinsdag, na een achtervolging, een autodief kunnen arresteren. Via een beveiligingsbedrijf kwam bij de politie een melding binnen dat op de Professor Wentlaan in Utrecht een gestolen BMW X5 geparkeerd stond. Het voertuig bleek diezelfde dag in Loosdrecht te zijn gestolen en kon dankzij het ingebouwde GPS worden gevolgd.

De gealarmeerde politie ging poolshoogte nemen en zagen dat de BMW daar inderdaad geparkeerd stond. Omdat het niet onaannemelijk was dat de verdachte bij de auto terug zou komen, werd door meerdere agenten positie in de omgeving ingenomen.

Dat bleek geen ijdele hoop. Omstreeks 22.00 uur stapte een man in de auto en reed weg. Op dat moment wilde een politieman zijn auto voor de wegrijdende BMW zetten. Dat was echter niet mogelijk doordat een andere automobilist net op dat moment ook uit parkeerstand wegreed. Daardoor kon de BMW wegrijden. De politieman probeerde de verdachte nog de weg af te snijden, waarbij de verdachte de politieauto aanreed en er vervolgens met hoge snelheid vandoor ging.

Met zwaailicht en sirene werd de achtervolging ingezet die uiteindelijk eindigde in op de toerit van de Rijksweg A27 naar de Bild. Daar botste de verdachte op een ander voertuig, waarna de BMW meerdere malen over de kop ging en uiteindelijk weer op z’n wielen terechtkwam.

Meerdere agenten renden naar het voertuig toe. Omdat de verdachte weer gas gaf, kennelijk om weg te komen, werd hij door een agent gepepperd en aangehouden. De verdachte, een 40-jarige man vermoedelijk afkomstig uit Amsterdam, raakte gewond. Hij is per ambulance naar het UMC gebracht en is daar opgenomen.

De andere bestuurder waarmee de verdachte botste, kwam met de schrik vrij. De autodief is onder politiebewaking gesteld. Ter plaatse van het ongeval is door de Verkeerspolitie een onderzoek ingesteld. Daarvoor werd de weg voor ruim anderhalf uur afgesloten. De BMW is voor nader onderzoek in beslag genomen. Naar de rol van de aangehouden verdachte in de diefstal van de BMW wordt een onderzoek ingesteld.
Provincie:
Tag(s):