zondag, 4. november 2007 - 2:58

Heerenveen klopt PSV

In een heerlijke wedstrijd heeft Heerenveen koploper PSV met 2-1 verslagen. Het is pas de eerste nederlaag van het seizoen voor de Eindhovenaren. Doelpunten kwamen op naam van Lazovic, Bak Nielsen en Jan Kromkamp, die een eigen doelpunt maakte.

Het publiek zag deze avond twee ploegen die vol op de aanval speelden en weinig voor elkaar onder deden. Hoewel beide teams kansen creërden, was het Heerenveen dat de beste mogelijkheden kreeg. Toch was het PSV dat in de 29ste minuut op voorsprong kwam. Doelman Vandenbussche tikte een voorzet van Kenneth Perez per ongeluk voor de voeten van Lazovic, die wel raad wist met dit buitenkansje. Met een sliding uit een moeilijke hoek schoof de Serviër de bal in het lege doel.

Een paar minuten later was het alweer gelijk, nadat Bak Nielsen een vrije trap van Pranjic knap binnenkopte. Laatstgenoemde verstapte zich enkele ogenblikken later en moest zich in de 35ste minuut noodgedwongen laten vervangen door Miralem Sulejmani. Vlak voor rust liet Afonso Alves nog een enorme kans op 2-1 liggen. Nadat Gerald Sibon uitblinker Roy Beerens op rechts met een prachtige pass wegstuurde, leverde de middenvelder van Heerenveen een perfecte voorzet af op de Braziliaanse spits, die de bal vervolgens net naast het doel schoof. Een kans die de topschutter van Nederland niet vaak mist.

In de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Heerenveen en PSV gingen op dezelfde wijze door als waarop ze de eerste helft waren geëindigd. Veel strijd en veel aanvallende intenties. Dat bleek wel uit de tactische wissel van Jan Wouters. De interim-coach van PSV wisselde Kenneth Perez in de 57ste minuut voor aanvaller Danny Koevermans. De opdracht was duidelijk. Er moest gescoord worden.

Toch leidde dit niet tot echte kansen. Het was opnieuw Heerenveen dat voor het meeste gevaar zorgde. Met name invaller Sulejmani onderscheidde zich in deze fase. De enkelblessure van Pranjic pakte hierdoor goed uit voor de Friezen. De Serviër liet rechtsback Jan Kromkamp keer op keer zijn hielen zien. Zo ook in de 70ste minuut. Nadat Sulejmani langs Kromkamp was versneld, verwerkte de verdediger van PSV diens voorzet ongelukkig achter zijn eigen doelman: 2-1. Het bleek het laatste doelpunt van de wedstrijd, hoewel Danny Koevermans namens PSV nog een grote kopkans kreeg.

In de slotfase kreeg Edison Méndez nog een tweede gele kaart en mocht dus vertrekken. Het maakte voor de wedstrijd niets meer uit. Door deze overwinning klimt Heerenveen naar de vierde plaats van de ranglijst. PSV mag zich in elk geval tot zondagmiddag nog koploper van Nederland noemen.