vrijdag, 1. juni 2007 - 16:37

Heerenveens model genomineerd voor internationale prijs

Heerenveen

Het Heerenveens model voor bouwvergunningen, de nieuwe werkwijze van de gemeente Heerenveen, is genomineerd voor de internationale IBM innovatie prijs. Het Heerenveens model is voorgedragen, omdat het gezien wordt als een innovatief project waarbij regels en papierwerk terug worden gedrongen. De winnaar ontvangt een bedrag van $ 100.000, dat gebruikt mag worden om het project wereldwijd bekend te maken.

Er dingen totaal 42 landen mee naar de hoofdprijs. In juli bezoekt een Amerikaanse delegatie de vijf hoogst gewaardeerde projecten. Deze vijf worden ook uitgenodigd om de prijsuitreiking in september in Washington DC bij te wonen. Alle ingezonden projecten worden beoordeeld op onder andere: vernieuwing, effectiviteit en samenwerking. Daarnaast moet het project eenvoudig in te voeren zijn bij andere overheden en in andere landen.

De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en is ontwikkeld door IBM en het Ash Institute for Democratic Governance and Innovation, dat verbonden is aan Harvard University. De prijs is in het leven geroepen om projecten te belonen die ervoor zorgen dat – op een vernieuwende manier – regels en papierwerk worden verminderd.

Inwoners van Heerenveen kunnen vanaf april 2007 goedkoper en met minder administratieve rompslomp een bouwvergunning aanvragen. Bij het nieuwe model voor bouwtoezicht – het Heerenveens model – legt de aanvrager van een bouwvergunning minder gegevens aan de gemeente voor. Ook krijgen aanvragers bij het Heerenveens model 10% korting op de leges, tot een maximum van € 1000.
Provincie:
Tag(s):