zondag, 18. maart 2007 - 10:39

'Is mijn auto de volgende?'

Zwolle

Deze vraag stellen de Overijsselse autobezitters zich naar aanleiding van de willekeurige autobranden van de laatste tijd. De meest recente autobranden vonden plaats in Zwolle-Zuid in de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij zes auto’s volledig zijn uitgebrand. Het aantal uitgebrande auto’s in de afgelopen tijd in Zwolle komt hiermee op twintig.

De politie IJsselland gaat bij elk geval uit van brandstichting en heeft een speciaal rechercheteam van zeven rechercheurs samengesteld om de zaak op te lossen. Ook in de regio Twente zijn er in Hengelo en Deventer in dezelfde periode diverse auto’s door brandstichting totaal vernield.

Of de branden met elkaar verband houden kon een woordvoerder van de politie IJsselland maandag niet zeggen. In beide regio’s wordt door speciale rechercheteams aan de zaken gewerkt en worden er verscherpte controles en buurtonderzoeken verricht. De politie roept eventuele getuigen op zich alsnog te melden met mogelijk belangrijke informatie omtrent één van de autobranden.

Een opsomming van de recente autobranden in Zwolle:

17 maart 2007
In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 maart zijn zes personenauto’s in brand gevlogen. De auto’s stonden geparkeerd op de Kamperweg (2), ’t Streekien (2), de Broederschap (1) en de Meensliedenlaan (1). De auto’s aan de Kamperweg stonden dichtbij een bedrijf. Als gevolg van de hitte barstten er enkele ruiten van het pand.

Eén auto aan ’t Streekien vatte vlam door overslaand vuur van de brandende auto ernaast. Hetzelfde geldt voor de tweede auto aan de Kamperweg. Deze liep flinke brandschade op door overslaand vuur. Vier van de zes auto’s brandden uit door brandstichting.

16 maart 2007
In de nacht van donderdag 15 op vrijdag 16 maart werden opnieuw twee auto’s in brand gestoken. Eén van de voertuigen brandde volledig uit een ander raakte zwaar beschadigd. Het is in korte tijd het veertiende voertuig dat door brandstichting in Zwolle wordt vernield.

De politie heeft na de brand direct de omgeving uitgekamd en voertuigen en personen gecontroleerd. Of de branden met elkaar verband houden kon een woordvoerder niet zeggen. Een team van rechercheurs onderzoekt de zaken.

12 maart 2007
In de nacht van zondag 11 op maandag 12 maart heeft de brandweer naar vier locaties in Zwolle moeten uitrukken om autobranden te blussen. De eerste autobrand was aan de Bisschop Willebrandlaan, de tweede aan de Van Muudenstraat gevolgd door de Stokmeesterslaan en de Burg. van Walsumlaan.

De branden vonden plaats in een tijdsbestek van één à anderhalf uur, zo meldt de politie. Er raakten niemand gewond. De politie gaat uit van brandstichting en heeft een onderzoek ingesteld naar de branden.

7 maart 2007
In de nacht van dinsdag 6 maart op woensdag 7 maart omstreeks 00.30 uur kreeg de politie een melding dat er aan de Newtonweg auto’s in brand zouden staan. Ter plaatse bleken op het terrein van een bedrijf twee auto’s in brand te staan. Een van de auto was volledig uitgebrand. De auto die daarnaast stond is daarop gaan branden. Van dit voertuig was hoofdzakelijk de linkerzijkant verbrand. Door de brand is de roldeur aan de gevel van het pand beschadigd.

Een derde personenauto brandde buiten het terrein. De brandweer kwam ter plaatse en heeft de branden geblust. Hierdoor is het overslaan van de brand naar het pand verder voorkomen. De oorzaak van de branden is onduidelijk. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

2 maart 2007
In de nacht van donderdag 1 maart op vrijdag 2 maart tegen 03.00 uur kwam er een melding binnen dat er een auto aan de Eikenlaan in Zwolle in brand stond. Op de locatie aangekomen bleek dat de auto van binnen brandde. De auto raakte aan de passagierszijde beschadigd. De brandweer heeft de brand geblust. Er wordt onderzocht of er mogelijk sprake is van brandstichting.

Tegen 03.45 uur diezelfde nacht is op het parkeerterrein ’T Streekien, bij de Schoolstraat, een auto in vlammen opgegaan. Ook hier wordt brandstichting niet uitgesloten. Er is een onderzoek ingesteld.

5 februari 2007
In de nacht van zondag 4 op maandag 5 februari kreeg de gezamenlijke meldkamer een melding van een camper die in de brand stond aan de Hanzelaan. De camper brandde geheel uit. Er is mogelijk sprake van brandstichting. Een onderzoek is ingesteld.

3 februari 2007
In de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 februari kreeg de politie de melding dat bij een bedrijf aan de Willemsvaart een auto in de brand stond. Door de brand vatte ook een andere auto vlam en bij twee andere auto’s ontstond hierdoor brandschade. De brandweer heeft de brand geblust

17 januari 2007
Woensdag 17 januari 2007 heeft in de Ravelstraat rond 18.35 uur een personenauto in brand gestaan. De eigenaar verklaarde, dat hij knallen van vuurwerk had gehoord vlak voor de autobrand. Op enig moment zag hij een lichtflits. Vervolgens zag hij vuur bij zijn auto. Met water heeft hij de brand kunnen blussen. Zowel de benzineleiding als de schutplaat van zijn auto zijn door de brand beschadigd. De financiële schade aan de auto is niet bekend.
Provincie:
Tag(s):