donderdag, 22. maart 2007 - 9:50

Koningin opent Huygensgebouw van De Radboud Universiteit

Nijmegen

Hare Majesteit de Koningin opent dinsdagmiddag 8 mei in Nijmegen het Huygensgebouw, het nieuwe onderkomen van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. In het moderne gebouw zijn door de transparante indeling onderzoek en onderwijs met elkaar verweven. De faculteit heeft door onderwijsvernieuwingen sinds eind jaren negentig de instroom van bètastudenten zien verdrievoudigen.

Het Huygensgebouw is een transparant en open gebouw. De grote glazen naar voren springende puien van het pand moeten symbool staan voor een open relatie met de samenleving. In het pand vindt samenwerking plaats tussen studenten, docenten en onderzoekers van de verschillende wetenschappelijke disciplines. Het gebouw is ontworpen door AGS architekten uit Heerlen.

De opening van het nieuwe hoofdgebouw van de faculteit markeert de veranderde positie van de bètawetenschappen. De bètafaculteit van de Radboud Universiteit is de snelst groeiende van Nederland, het studiejaar 2006/2007 heeft 400 eerstejaars. De groei is mede ontstaan door het ‘Nijmeegse model’, een combinatie van langdurige werving van middelbare scholieren, programmavernieuwing en kleinschalig onderwijs. Daarnaast worden eerstejaars studenten begeleid door docenten van middelbare scholen en is er aandacht voor de aansluiting tussen afstudeerfase en carrière. Voor een masterdiploma kunnen studenten, naast onderzoek, ook kiezen voor wetenschapscommunicatie, onderwijs en management.

De Radboud Universiteit heeft een klassieke, brede bètafaculteit met de onderzoeksrichtingen biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde en informatica. De faculteit beschikt over geavanceerde onderzoeksapparatuur, bijvoorbeeld in het laboratorium voor hoge magneetvelden. Deze voorzieningen trekken internationale gastonderzoekers die naar de universiteit komen om wetenschappelijke experimenten uit te voeren. De universiteit werkt ook samen met nationale en internationale bedrijven. Uit het onderzoek van de universiteit zijn rond de vijftig spin off bedrijven ontstaan, die goed zijn voor duizend arbeidsplaatsen.

De Koningin zet bij de opening van de faculteit de slinger van Foucault in beweging. Foucault bewees in 1851 met zijn slinger dat de aarde draait. Ook wordt de Koningin rondgeleid door laboratoria en onderwijsruimtes.
Provincie:
Tag(s):