vrijdag, 2. november 2007 - 19:40

'Kraken is ordinaire criminaliteit'

Amsterdam

Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt kraken in de toekomst verboden. Het CDA wil een initiatiefwet indienen om kraken te verbieden. VVD, Christenunie en PVV, steunen het voorstel de PvdA is tegen. Als het verbod er komt moet een gemeente dat handhaven en lang niet iedere gemeente zou daar blij mee zijn. Al in 2006 lieten de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) bij monde van de Haagse wethouder voor bouwen en wonen Marnix Norder in een brief aan toenmalig minister Dekker laten weten niets te voelen voor een kraakverbod.

Diederik Duivenvoorde die een boek schreef over kraken, denkt dat een verbod het niet zal halen. "Zolang er gespeculeerd wordt met lege panden en er woningnood is zal er gekraakt worden. Of dit nou mag of niet".

Aanleiding voor het tumult rondom het kraken is de gang van zaken tijdens een ontruiming in de Kerkstraat in Amsterdam, afgelopen maandag. De krakers van het pand hadden een hinderlaag aangelegd voor de ME, waarbij bij binnentreden de muren zouden instorten en de politiemensen bedolven zouden worden onder een zware balk. De 'boobytrap' mislukte echter en de politie is furieus. Er hadden doden kunnen vallen, aldus een woordvoerder van de politie.

Momenteel is kraken strafbaar als het gekraakte pand voor de kraak korter dan een jaar leeg staat. Kraken van panden die langer dan twaalf maanden leegstaan, wordt gedoogd.
Provincie:
Tag(s):