maandag, 29. januari 2007 - 15:08

Maartenskliniek investeert in preventie gezondheidsklachten

Nijmegen

De Maartenskliniek gaat dit jaar 300.000 euro investeren in projecten die een bijdrage leveren aan het voorkomen van gezondheidsklachten. Als ziekenhuis gespecialiseerd in houding en beweging, beschouwt de Maartenskliniek het als haar verantwoordelijkheid om ook aandacht en geld te besteden aan preventie.

Zorgaanbieders en zorgverzekeraars richten zich voornamelijk op het behandelen van klachten in plaats van het voorkomen ervan. En dat terwijl voorkomen beter én goedkoper is dan genezen.

Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig en is te zwaar. Steeds meer kinderen kampen met overgewicht en veel ouderen wagen zich bij gladheid niet buiten de deur uit angst om te vallen. Overgewicht en onvoldoende beweging kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals rugklachten, gewrichtsslijtage aan heupen en knieën of osteoporose (botontkalking).

De medewerkers van de Sint Maartenskliniek zijn opgeroepen plannen of projecten voor preventie in te dienen. In het verleden ontwikkelde de Maartenskliniek al een aantal preventieproducten. Bijvoorbeeld een begeleidingsprogramma’s voor volwassenen en kinderen met overgewicht waarin men leert de balans tussen eten en bewegen te herstellen.

Of het valpreventieprogramma waarmee ouderen leren hoe ze valpartijen binnen- en buitenshuis kunnen voorkomen. Ook het begeleiden van mensen met een beperking aan het houdings- en bewegingssysteem bij sport en beweging is een vorm van preventie omdat inactiviteit voorkomen wordt. Zo namen in 2005, na een intensief trainingsprogramma, dertig ex-patiënten van de Sint Maartenskliniek deel aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

De Sint Maartenskliniek richt zich als gespecialiseerd ziekenhuis volledig op de behandeling van houding- en bewegingsaandoeningen. Op het gebied van orthopedie en reumatologie is zij de grootste van Nederland. Patiënten kunnen er terecht voor behandeling van aandoeningen volgens de nieuwste inzichten of voor revalidatie na een ziekte, ongeval of hersenletsel. Daarnaast heeft de Sint Maartenskliniek een polikliniek voor pijnbestrijding, een orthopedische spoedeisende hulp, een eigen apotheek en een sportmedisch centrum.

Jaarlijks maken 35.000 mensen, uit de regio Nijmegen maar voor een groot deel ook uit de rest van Nederland, gebruik van de diensten van de Sint Maartenskliniek.
Provincie:
Tag(s):