vrijdag, 26. januari 2007 - 22:30

Meer baby's dankzij kraamsuites

Nijmegen

Tegen de landelijke trend van dalende geboortecijfers in zijn in het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in 2006 bijna honderd baby's meer geboren dan in 2005. De groei lijkt geheel toe te schrijven aan de op 11 januari 2006 geopende kraamsuites.

Het aantal bevallingen in het CWZ steeg van 1522 in 2005 tot 1617 in 2006. Zowel de verwijzingen door eerstelijns verloskundigen als ook de bevallingen op medische indicatie namen toe. Daarbij oogsten de kraamsuites veel lof. De ouders en hun familie zijn vrijwel zonder uitzondering zeer tevreden.

De waardering betreft onder meer de grote mate van privacy, het gegeven dat de partner kan blijven overnachten in de suite en het zelf kunnen inplannen van bezoek. Door mond tot mond-reclame komen dan ook veel nieuwe zwangeren naar de maandelijkse voorlichtingsbijeenkomsten. Het CWZ is een van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar alle bevallingen in kraamsuites plaatsvinden.

Dat de aanstaande ouders positief zijn over de nieuwe aanpak bleek recent ook uit onderzoek naar hoe kraamvrouwen en hun partners rond de bevalling hun omgeving beleven. Kraamsuites scoren hierbij aanmerkelijk beter dan kraamafdelingen zonder deze voorzieningen.

Een kraamsuite is een sfeervolle huis- en verloskamer in één. De medische setting van de kamer blijft zoveel mogelijk aan het oog onttrokken. Een ander kenmerk is dat de vrouw op dezelfde kamer blijft en alle zorgverleners bij háár langskomen.
Provincie:
Tag(s):