vrijdag, 13. april 2007 - 17:30

OM eist 18 jaar cel in zaak Musselkanaal

Musselkanaal

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagmiddag 18 jaar gevangenisstraf geëist tijdens de rechtzaak tegen een 17-jarige verdachte. De jongen wordt ervan verdacht dat hij op 3 juli 2006 in Musselkanaal een Duits echtpaar (een 71-jarige vrouw en 73-jarige man) uit Lathen om het leven heeft gebracht.

De 17-jarige wordt ervan verdacht dat hij de dubbele moord samen met een 25-jarige man heeft gepleegd. De 25-jarige man uit Musselkanaal werd al door de rechtbank voor de moord veroordeeld tot 20 jaar celstraf.

Een 15-jarig meisje werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid. Zij stond op de uitkijk. Het meisje kreeg jeugd-tbs opgelegd en ze werd veroordeeld tot een celstraf, voor het aantal dagen dat ze al in voorarrest had gezeten. De 17-jarige jongen uit Ter Apel stond overigens ook al in januari voor de rechter. De zaak werd toen aangehouden om meer onderzoek te doen naar zijn persoonlijkheid.

De officier van justitie is van mening dat het wettige bewijs voor dubbele moord aanwezig is. Hij ziet echter geen juridische gronden om een TBS-maatregel tegen de verdachte te eisen. De officier komt tot deze mening op basis van de rapporten van het Pieter Baan Centrum, een jeugdpsychiater en de Raad voor de kinderbescherming. Wel ziet hij op grond van de ernst van het gepleegde feit, de persoonlijkheid van de verdachte en de omstandigheden waaronder het feit is begaan, alle aanleiding om het meerderjarigenstrafrecht toe te passen.

Het Openbaar Ministerie is tot achttien jaar gevangenisstraf gekomen op grond van de volgende redenen. Allereerst speelt de leeftijd van de verdachte een rol. Verder is gekeken naar de opgelegde straf – 20 jaar gevangenisstraf - van de 25-jarige medeverdachte. Ook is rekening gehouden met het aandeel en de rol die de verdachte in het delict heeft gehad. Ten slotte heeft de licht verminderde toerekeningsvatbaarheid van de 17-jarige jongen een rol gespeeld in de hoogte van de strafeis.

De zaak werd vrijdag achter gesloten deuren behandeld vanwege de minderjarige leeftijd van de verdachte. De rechtbank zal over veertien dagen uitspraak doen in deze zaak.
Provincie:
Tag(s):