donderdag, 10. mei 2007 - 15:54

'Per rijstrook uit de file'

Echt

Komend weekend wordt een proef gehouden in het kader van het project ‘per rijstrook uit de file’. De proef, die vrijdagavond begint en duurt tot zondag, vindt plaats tijdens wegwerkzaamheden op A2 ter hoogte van Echt, waar Rijkswaterstaat Limburg de liggers plaatst van de fly-over die de aansluiting vormt met de nieuwe Rijksweg 73-Zuid.

Het principe van de maatregel ‘Per rijstrook uit de file’ is dat bij een tijdelijke wegversmalling, zoals kan ontstaan bij werkzaamheden, steeds een groepje auto’s van één rijstrook wordt doorgelaten, waarna een andere rijstrook aan de beurt komt, etcetera. Dit is een werkwijze die ook wel wordt toegepast bij het op- en afrijden van veerboten.

De maatregel is eerder uitgetest in een praktijkproef op luchtmachtbasis Twenthe en wordt nu voor het eerst op de openbare weg toegepast. Bij het plaatsen van de liggers van de A73 zal filevorming optreden; met de nieuwe werkwijze wordt de vertraging voor het verkeer zo beperkt mogelijk gehouden.

Tijdens de montage van de liggers van de brug, is in beide rijrichtingen maar één rijstrook beschikbaar Daarnaast legt de politie het verkeer voor korte periodes van een kwartier stil om de liggers boven de weg aan te brengen. Zeker aan het begin van de avond kan dit leiden tot oponthoud.

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat en de het KLPD begeleiden de automobilisten in blokken van 5 á 10 auto’s uit de file. Deze werkwijze wordt toegepast tot circa middernacht waarna geen grote files meer verwacht.
Provincie:
Tag(s):