woensdag, 21. maart 2007 - 9:41

Rioolrechten fors hoger

Groningen

In 2007 ontvangen gemeenten bijna 7 procent meer uit de gemeentelijke heffingen dan een jaar eerder. Dit komt vooral doordat de rioolrechten en de onroerendezaakbelasting (OZB) van eigenaren meer opleveren. Dit blijkt uit cijfers van het CBS op basis van de gemeentebegrotingen.

De opbrengsten uit rioolrechten zijn in 2007 met bijna 12 procent gestegen tot 1,1 miljard euro. Bijna alle burgers vinden een aanslagbiljet voor rioolrechten op de deurmat. In 2006 voerden veertien gemeenten de rioolrechten nieuw in. Dit jaar komen daar Arnhem, Borsele, Goes en Leeuwarden bij. Terneuzen is nu nog de enige Nederlandse gemeente waar een inwoner geen rioolrechten betaalt.

Veel gemeenten gebruiken de extra opbrengsten uit rioolrechten voor het aansluiten van percelen in het buitengebied op het rioolnet en het wegwerken van achterstallig onderhoud. Ook zijn investeringen nodig om de afvoer van het regenwater los te koppelen van het rioolstelsel. Dit voorkomt dat riolen overlopen bij zware regenval. Daarnaast hebben enkele gemeenten al rekening gehouden met de lasten die samenhangen met de grondwaterproblematiek.
Provincie:
Tag(s):