vrijdag, 23. februari 2007 - 11:41

'Schakers' gevraagd voor damhert-probleem

Amsterdam

De Amsterdamse wethouder Van Poelgeest vraagt alle partijen die betrokken zijn bij de Amsterdamse Waterleidingduinen samen na te denken over mogelijke oplossingen voor het teveel aan damherten. In de Amsterdamse waterleidingduinen leeft een grote populatie damherten. Door gebrek aan natuurlijke vijanden en een jachtverbod groeit de populatie zeer snel.

Het leefgebied in de waterleidingduinen is echter klein waardoor de herten steeds vaker op de openbare weg belanden. Dit levert gevaarlijke situaties op. Tot 2009 geldt er in de waterleidingduinen een jachtverbod.

Wethouder Van Poelgeest:"We kunnen niet twee jaar wachten met een oplossing, daarvoor wordt het probleem te groot. Veel mogelijke oplossingen, zoals anticonceptie of verdoven en verplaatsen van de herten vallen echter af om natuur- of diervriendelijke redenen. Ik vraag dus iedereen om creatief met mij mee te denken. We kunnen niet lijdzaam toezien hoe steeds meer herten worden aangereden in het verkeer. Dat is gevaarlijk voor mens én dier.�

Van Poelgeest zal op korte termijn alle betrokken partijen, zoals de provincies Noord- en Zuid-Holland, de aangrenzende gemeenten, Natuurmonumenten, PWN en Staatsbosbeheer uitnodigen.
Provincie:
Tag(s):