maandag, 5. maart 2007 - 17:05

Schepen botsen frontaal op de IJssel

Giesbeek

Maandagmiddag kwamen twee binnenschepen op de Geldersche IJssel bij Giesbeek met elkaar in aanvaring. Er was aan beide schepen materiële schade maar er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De schepen, een geladen zandschip en een lege tanker, naderden elkaar uit tegenovergestelde richtingen en hadden elkaar volgens de verklaringen van de schippers ruim van te voren al gezien. Toch konden ze blijkbaar niet voorkomen dat de schepen frontaal op elkaar botsten. Een matroos aan boord van het zandschip die de klap zag aankomen viel tijdens zijn vlucht naar achteren in de IJssel. Dit heeft het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) maandagmiddag bekendgemaakt.

Gelukkig was de snelheid van het schip gering en kon hij zich even later zelf weer aan boord hijsen. Het zandschip raakte door de aanvaring lek op het voorschip maar door verschuiving van lading kon het gat boven water worden gebracht. De tanker liep dwars over het voorschip een scheur van ongeveer drie meter op. De scheur bevindt zich net boven de waterlijn. De certificaten van onderzoek van beide schepen zijn ingenomen. De schepen gaan naar en werf voor reparatie. Er geen stremming van het scheepvaartverkeer geweest.

De Waterpolitie van het KLPD onderzoekt de oorzaak van de zware kop-op-kop aanvaring tussen de twee binnenschepen op de Geldersche IJssel bij Giesbeek.
Provincie:
Tag(s):