donderdag, 1. maart 2007 - 14:11

Sector Luchthavens sluit aan op Alerterings-systeem Terrorisme-bestrijding

Schiphol

De Sector Luchthavens sluit zich per 1 maart 2007 aan op het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb). De sector Luchthavens start, net als eerder Schiphol, op het niveau van lichte dreiging vanwege de maatregelen die in internationale context zijn genomen na de aanslagen in New York van 2001. Deze maatregelen komen overeen met het niveau van lichte dreiging.

Het alerteringssysteem waarschuwt overheidsdiensten en bedrijfsleven bij toenemende dreiging, zodat beide snel maatregelen kunnen treffen. Al vanaf de start van het systeem in 2005 was de luchthaven Schiphol aangesloten.

Daar is nu een sector van gemaakt waarbij alle burgerluchthavens zijn aangesloten, daartoe behoren naast Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport, Enschede Airport Twente en Groningen Airport Eelde.

In totaal zijn nu negen sectoren aangesloten op het ATb: De haven en petrochemische industrie in Rotterdam, de spoor-, drinkwater-, elektriciteit-, gas- en nucleaire sector, de Sector Stads- en Streekvervoer, de Financiële sector en nu dus de sector Luchthavens.

In samenwerking met de NCTb zal de sector, evenals de sectoren die al aangesloten zijn, oefeningen houden om de werking van het ATb binnen de sector te optimaliseren.

Het alerteringssysteem kent vier niveaus van oplopende dreiging: het basisniveau, lichte dreiging, matige dreiging en hoge dreiging. Of een sector wordt aangesloten, hangt af van de mate waarin deze van vitaal belang is in financieel-economische zin, en of de sector een aantrekkelijk doelwit lijkt voor terroristen.

Daarbij speelt een rol de vraag of er mogelijkheden zijn om met eenvoudige middelen grote aantallen menselijke slachtoffers te maken. Ook is bezien of er doelen in het spel zijn met een belangrijke symbolische betekenis voor onze westerse samenleving.

Op grond van deze overwegingen is het voornemen om in 2007 12 sectoren te hebben aangesloten, waaronder de olie- en chemische sector, de grootschalige publieks evenementen en de hotelketens.
Provincie:
Tag(s):