woensdag, 4. april 2007 - 11:20

Textiel en ijzer in het Historisch Café

Apeldoorn

Tijdens het Historisch Café van vrijdag 13 april staan dit keer twee zeer verschillende materialen centraal: textiel (mode) en ijzer. Tijdens het café zijn er enkele korte voordrachten en hoort u de laatste ‘historische nieuwtjes’. Daarnaast is er natuurlijk gelegenheid om een hapje en drankje te nuttigen.

Voor het eerste thema van de avond, ijzer, gaan ze terug in de tijd. In de vroege Middeleeuwen behoorde de Veluwe – en vooral Apeldoorn – tot de belangrijkste industriegebieden van ons land. De ijzerovens draaiden destijds op volle toeren. En dat is niet zo verwonderlijk want ijzererts was hier in ruime mate voorhanden. De overblijfselen van die historische ijzerindustrie zijn nog steeds in het landschap aanwezig in de vorm van ijzerkuilen en slakkenhopen. Sporen van dit metaal zijn ook te vinden in de vorm van roodbruin water in sloten en rode modder die op meerdere plaatsen in de omgeving voorkomen.

Over deze en andere getuigen van ijzer en ijzerindustrie gaat het boekje Speuren naar ijzer in Apeldoorn, geschreven door Jan Weertz en uitgegeven door de gemeente Apeldoorn. De auteur komt in het Historisch Café vertellen over de betekenis van ijzer voor Apeldoorn. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van het boekje aangeboden aan wethouder Jolanda Reitsema.

Textiel en mode zijn onderwerp van de tentoonstelling Jan, Jans en de Mode, die tijdens het Nationaal Museumweekend op 14 april officieel geopend wordt in CODA. Voor bezoekers aan het Historisch Café wordt vóór die tijd al een tipje van de sluier opgelicht. CODA directeur Carin Reinders vertelt over de inhoud van deze bijzondere tentoonstelling, die is samengesteld door de gastconservator Piet Paris, artistiek leider van Arnhem Mode Biënnale.

In Jan, Jans en de Mode zijn Jans en haar familie in steeds wisselende creaties te zien. De jaren ’50, ’60 en ’70 komen voorbij met ontwerpen van onder meer Dior, Vuitton, maar er zijn ook bijzondere, bizarre en prachtige accessoires te zien van Nederlandse ontwerpers als Otazu, Gem Kingdom, Hermsen en Hees.

Het Historisch Café wordt van 17.00 tot 19.00 uur gehouden bij CODA, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Het café is gratis toegankelijk.
Provincie:
Tag(s):