donderdag, 18. januari 2007 - 9:16

Verdachten pesterijen Scherpenzeel aangehouden

Scherpenzeel

De politie is er in geslaagd de verdachten van ernstige pesterijen in Scherpenzeel te identificeren en aan te houden. De jongens, 5 inwoners van Rhenen (14 en 15 jaar oud) hebben de feiten bekend. Zij worden met toestemming van hun ouders overgedragen aan Bureau Halt.

De jongeren konden worden opgespoord door een intensieve samenwerking tussen de gebiedsagenten, de toezichthouder van de gemeente en niet in de laatste plaats de ouders van de betrokken scholieren zelf. Politieagenten en de toezichthouder in burger en de ouders zelf zijn in het kader van het onderzoek zowel voor als na de kerstvakantie verschillende keren met de kinderen mee gefietst naar school, net zo lang tot de belagers van de meisjes bekend waren.

Daarop heeft de politie de jongeren woensdag 17 januari aan het bureau ontboden, waar zij zijn aangehouden en verhoord. Inmiddels hebben zij de feiten toegegeven. Kennelijk spelen de incidenten al vanaf de herfstvakantie. Daarbij richtte het gezelschap zich vooral op andere groepen. Zij begonnen aanvankelijk met schelden. Uiteindelijk ontaardde dit in het van de fiets aftrappen van tassen en zelfs een daadwerkelijk handgemeen. Een uitgesproken motief lijkt er niet te zijn. De politie heeft ook niet de indruk dat er enige aanleiding gegeven is.

Berichten over de feiten kwamen december vorig jaar in het nieuws toen er door een 13- en een 14-jarig slachtoffer uit Scherpenzeel aangifte werd gedaan van bedreiging en mishandeling. De meisjes zouden onderweg naar school worden belaagd door een groep jongeren, die hen mishandelden en treiterden. De slachtoffers waren hierdoor zeer ontdaan.

Naar aanleiding van de aangiftes en de berichtgeving hierover in de media spraken de plaatselijke politiek en verschillende anderen hun verontwaardiging over de incidenten uit. De gebiedsagenten in de betrokken gemeenten ondervonden dan ook brede medewerking bij het opsporen van de verdachten.

Het is met name aan deze samenwerking te danken dat deze feiten konden worden opgelost. Ouders en slachtoffers zijn hierover inmiddels geïnformeerd. De schoolagenten hebben contact opgenomen met de betrokken scholen.

Andere feiten worden door de politie nog nader onderzocht.
Provincie:
Tag(s):