zondag, 18. februari 2007 - 10:53

Vijfhonderd man doen mee met rampenoefening 'Stratego'

Uitgeest

Een partycentrum in Uitgeest stond zaterdag 18 februari decor voor de rampenoefening ‘Stratego’, een grootschalige rampenoefening waaraan de hulpverleningsdiensten bestaande uit politie, ambulance, brandweer en gemeente Uitgeest, uit de regio Kennemerland deelnamen.

Het partycentrum was zaterdag omgetoverd tot discotheek ‘De Dansende Wigwam’, een discotheek met meerdere zalen en een bowlingcentrum. Een partijbijeenkomst van de Partij voor de Vrije Liefde, een feestje van Heliomare, een vergadering van de Miljonairsclub en een verenigingsontbijt van de studentenvereniging ‘Aorta’, zij allen waren “ingrediënten� voor deze rampenoefening.

Aan de oefening ‘Stratego’ namen in totaal ruim 500 mensen deel, waaronder bijna 300 figuranten. De oefening was gericht op het redden, opvangen en begeleiden van personen. Dit betekende dat ook een gemeentelijk actiecentrum was ingericht en dat het Regionaal Coördinatiecentrum in bedrijf was. Niet-gewonden werden in het Dorpshuis in Uitgeest opgevangen. ‘Slachtoffers’ werden naar het Rode Kruis Ziekenhuis vervoerd en daar bij de Eerste Hulp opgenomen.

De oefening ging iets na 11.00 uur van start. De melding aan de hulpdiensten was een grote vechtpartij, de politie heeft vervolgens de situatie ingeschat. Toen de veiligheid van andere hulpdiensten niet in het geding bleek te zijn kwamen zowel ambulance als brandweer ter plaatse. De redding van slachtoffers kwam goed op gang en ook het vervoer van niet gewonde slachtoffers verliep naar tevredenheid.

De operationele oefening liep om 14.00 uur ten einde. Het opvangen van de niet gewonde slachtoffers werd door de gemeente Uitgeest verzorgd in het Dorpshuis. Vanuit het gemeentehuis werd dit proces ondersteund. In het regionaal coördinatiecentrum werd door de crisisstaf zowel het operationele deel en als de beleidsmatige aspecten ondersteund en ingevuld.

Welke in scène gezette ramp vond er zaterdag plaats
Tegenstanders van de Partij voor de Vrije Liefde zijn op de hoogte van de partijbijeenkomst en hebben zich ongezien bij de leden van de partij gevoegd. Er ontstaan vechtpartijen tussen beide groepen waarbij onder de partijleden veel ernstig gewonden vallen. De toegesnelde bewakers weten tussen beide te komen, maar niet voordat er reeds een croftybom in de menigte is gegooid die bijna meteen tot ontploffing komt.

De brand die vervolgens ontstaat verspreid zich via de kabelgoten razendsnel door de discotheek. Hierdoor ontstaat kortsluiting en valt alle stroom en verlichting in het gebouw uit. In ‘De Dansende Wigwam’ wordt groot alarm geslagen waarna er zo snel mogelijk gestart wordt met het ontruimen van de feestzalen. De bewaking heeft echter grote moeite om de vechtende partijen uit elkaar te houden om verdere escalatie te voorkomen.

Daarnaast vraagt de evacuatie van de bewoners van Heliomare bij de bowlingzaal extra aandacht. Met 25 rolstoelgangers en 30 minder validen een hele klus. De brandweer heeft ondertussen haar handen vol aan de brand. Bij de verbranding van de kabelgoten blijken er stoffen vrij te komen die op korte en langere termijn gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Naast veel gewonde slachtoffers zijn er ook 4 doden te betreuren.

Het Veiligheidsbureau Kennemerland verzorgt ongeveer 6 grote rampenoefeningen per jaar. De medewerkers, waarvan een groot deel afkomstig is van onder andere politie, brandweer en de geneeskundige hulpverlening, zetten zich gezamenlijk (multidisciplinair) in voor de veiligheid van de inwoners van de regio Kennemerland. Zij zorgen voor regionale plannen en goed opgeleide en geoefende hulpverleners.

De opgedane ervaringen zullen worden verwerkt in de huidige procedures. De evaluatie wordt in april verwacht.
Provincie:
Tag(s):