maandag, 5. februari 2007 - 15:38

Waarschuwing voor aankoop geneesmiddelen via internet

Amsterdam

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vandaag aan diverse advertentie-sites gevraagd een waarschuwing te plaatsen, waarin de inspectie het publiek waarschuwt voor de aankoop van geneesmiddelen via internet. In de waarschuwing stelt de inspectie dat alleen geregistreerde geneesmiddelen gekocht en gebruikt mogen worden. Geneesmiddelen die zijn geregistreerd, zijn getoetst op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Nederland of de EMEA in Europa. Geregistreerde geneesmiddelen zijn herkenbaar aan een RVG- of EU-nummer op de verpakking en zijn alleen verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

Verder stelt de inspectie dat geneesmiddelen gevaarlijke stoffen zijn. Daarom moet het voorschrijven door en het gebruik onder begeleiding van een arts plaatsvinden. Naast de arts controleert de apotheker of het voorgeschreven geneesmiddel, in combinatie met andere geneesmiddelen, veilig te gebruiken is.

Tot slot wijst de inspectie op het feit dat het gebruiken van een geneesmiddel dat gekocht is via advertentiesites, gezondheidsschade kan veroorzaken. Zo kan een geneesmiddel een restant zijn van een eerdere gebruiker en niet meer de oorspronkelijke kwaliteit bezitten. Ook kan het namaak zijn, dat wil zeggen dat het er niet hetzelfde uitziet als het echte geneesmiddel, maar het wel wordt aangeprezen met dezelfde werkzaamheid. En het kan een lookalike zijn, dat wil zeggen dat het er het zelfde uitziet (verpakking, vorm en kleur en bijsluiter) als het echte geneesmiddel, maar dat niet is.
Categorie:
Tag(s):