woensdag, 7. februari 2007 - 20:50

Zuidoost-Drenthe speelt in op ‘rijke’ vijftigplusser

Emmen

De drie gemeenten in Zuidoost-Drenthe spelen volop in op de steeds groter wordende groep vijftigplussers. Dat blijkt uit een rondvraag langs de drie wethouders van de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn, die economische zaken in hun portefeuille hebben. Zij reageren op het thema van het symposium Grijs Goud II: ‘Aangenaam en levensbestendig wonen biedt economisch perspectief voor de regio!’ dat komende dinsdag in Motel Van der Valk wordt gehouden.

Gezienus Evenhuis van Emmen, Peter Snijders van Coevorden en Frits Alberts van Borger-Odoorn onderschrijven alle drie het thema. Evenhuis: “We bieden deze groep de ruimte om te wonen in een mooie omgeving. Bovendien zitten ze in anderhalf uur in de Randstad door de goede verbindingen.� Alberts ziet in het symposium en de aandacht voor de vijftigplusser een uitstekend voorbeeld van hoe de regio kan samenwerken. “Als afzonderlijke gemeente zijn we te klein om dit alleen op te pakken.� Coevorden richt vooral de aandacht op toerisme en recreatie. “Wij denken dat deze sector een belangrijke economische peiler voor Coevorden wordt�, meent Peter Snijders. “Daar maken we de lokale ondernemers ook van bewust. We hebben 1,4 miljoen overnachtingen op jaarbasis. Daar zitten steeds meer ouderen bij. Daar gaan we op inspelen.�

Emmen heeft volgens Evenhuis een aantrekkelijk woonklimaat. “Binnenkort komen we met een marketingplan wonen en onze kavels zijn over het algemeen groot, in een redelijk groene omgeving en bovendien tegen courante prijzen.� Snijders zegt dat in Coevorden in samenwerking met de woningcorporaties momenteel meer dan honderd levensloopbestendige woningen worden gebouwd. In Borger wordt hard gewerkt aan het bouwrijp maken van het woonplan Borger-West. Dit gebeurt in samenwerking met woningcorporaties. Hier komen ook vrije kavels in de verkoop.

De drie gemeenten bieden de vijftigplusser ook zorg. In Borger wordt rekening gehouden met de wensen van ouderen. “De toekomstige bewoners van Borger-West komen te wonen in een omgeving waar je verzekerd bent van zorg in de directe omgeving�, zegt Alberts. “We zijn daarover bezig met de woningcorporaties en zorgaanbieders.� Coevorden lijkt het meest ver te zijn met zorg voor ouderen. Onder auspiciën van Toeristisch recreatief Coevorden geven De Kibbelhof en De Vosakker in Schoonoord en Rensje Ronzebons in Dalerveen workshops op dit gebied. Snijders: “Daar komen allerlei initiatieven uit voort om senioren tegemoet te komen.� In Emmen zijn ook verschillende particuliere initiatieven ontwikkeld. Zo komen er bij het Scheperziekenhuis en hotel De Giraf zorgcentra. Evenhuis daarover: “Je kunt al bijna spreken van Bad Emmen.�

Dagvoorzitter Anneke Haarsma kondigt tijdens Grijs Goud II onder andere trendwatcher Adjiedj Bakas en Wim Bakker van Woonzorg Nederland aan. Ook zijn er vier inleidingen. Grijs Goud II begint om 13.30 uur en duurt tot 18.30 uur.
Provincie:
Tag(s):