donderdag, 30. oktober 2008 - 14:09

Aartsbisdom Utrecht gaat mensen ontslaan

Utrecht

Voor het eerst in haar geschiedenis zal nu ook het Aartsbisdom Utrecht moeten gaan snijden in haar personele bestand. Het bisdom moet bezuinigen om volgend jaar technisch niet failliet te gaan.

Daartoe heeft de staf van het Aartsbisdom een voorgenomen besluit tot reorganisatie opgesteld, dat woensdag aan de ondernemingsraad is aangeboden. Doel van het plan is om in 2010 tot een sluitende exploitatie te komen.

Kern van de financiële problematiek van het Aartsbisdom Utrecht zijn de structurele exploitatietekorten: ‘er is jaarlijks een structureel tekort van rond € 1,7 miljoen op een totale begroting van ongeveer € 5 miljoen. Ook heeft het Aartsbisdom sinds 2005 aanzienlijke terugbetalings-verplichtingen. Door die combinatie is met name de liquiditeit van het Aartsbisdom sterk uitgehold: in vijf jaar van € 10,7 miljoen naar € 4,9 miljoen, een proces dat zich in 2008 versneld heeft voortgezet’, aldus het Aartsbisdom.

Van de 57 arbeidsplaatsen zullen 13 werknemers gedwongen moeten vertrekken. Het Aartsbisdom hoopt hiermee € 685.000 op jaarbasis mee te kunnen bezuinigen.
Provincie:
Tag(s):