zondag, 30. november 2008 - 14:43

Ajax niet langs stug Utrecht

(Elfvoetbal) Ajax is in de eigen Amsterdam Arena er niet in geslaagd FC Utrecht te verslaan. Drie dagen na de memorabele overwinning op traditionsverein HSV bleef de ploeg van Marco van Basten tegen de Nederlandse middenmotor steken op 1-1.

De eerste helft deed sterk denken aan een klassiek Engels duel. Zowel Ajax als Utrecht voetbalden fel, joegen elkaar onophoudelijk af en hitsten elkaar aldoende op tot steeds aggresiever spel. De negen gele kaarten die arbiter Tom van Sichem uitdeelde waren dan ook stuk voor stuk op hun plaats, want aan beide kanten leken enkele spelers te wedijveren om de prijs voor de meest ondoordachte sliding.

Tussen al dit geglij genoot de thuisploeg een licht overwicht, maar waren het de bezoekers die na 35 minuten op voorsprong kwamen. Een indraaiende corner van Leroy George vloog richting de uitgestoken handen van doelman Kenneth Vermeer, die de bal simpel leek te gaan vangen. Als het om hoge ballen gaat blijft de keeper van Ajax echter kwetsbaar. Niet zozeer door zijn geringe lengte, maar door zijn neiging wijfelend op te treden. Sander Keller profiteerde door hoog op te springen en de bal voor de handen van Vermeer hard in het doel te koppen: 0-1.

Marco van Basten greep meteen in. Kennedy Bakircioglu, die niet eens slecht speelde, werd naar de kant gesommeerd, waarna vaste invaller Leonardo al in een vroeg stadium het veld mocht betreden. De opvallende wissel miste zijn uitwerking niet. De Braziliaan passerde gelijk zijn man en gaf daarmee het startsignaal voor een stormloop op het doel van Utrecht. Juist op dat moment bleek Ajax haar geblesseerde aanvoerder nodig te missen, want waar Luis Suarez, Oleguer en Gregory Van der Wiel faalden, had Klaas-Jan Huntelaar ongetwijfeld gescoord.

Een speler die wederom tegenviel was Miralem Sulejmani. De man van zestien miljoen oogt nog altijd een paar kilo's te zwaar en is nog geen schim van de lichtvoetige dribbelaar die vorig seizoen met zijn karakteristieke dubbele versnelling iedere verdediger voor schut zette. Toch was het de Serviër die halverwege de tweede helft scoorde, juist in een fase dat Ajax al zeker een kwartier niet meer gevaarlijk was geweest. Suarez draaide knap weg bij zijn man en verzond een steekpass op Sulejmani, die de bal bekwaam langs Michel Vorm schoof.

Om het slotoffensief meer vorm te geven speelde Van Basten vervolgens zijn laatste twee wissels uit, maar om van het duo Evander Sno en Gabri te verwachten dat het een stugge defensie als die van Utrecht ontmantelt, is teveel gevraagd. En dus leed Ajax opnieuw puntverlies en ziet men in Amsterdam het gat met AZ groeien tot drie punten.
Categorie:
Tag(s):