zaterdag, 18. oktober 2008 - 23:22

Ajax zet FC Groningen terug op aarde

Amsterdam

(Elf voetbal) Ajax heeft zelfvertrouwen getankt door op eigen veld koploper FC Groningen te verslaan. Een doelpunt van de van een blessure teruggekeerde Spanjaard Oleguer in de eerste helft bleek voldoende voor een Amsterdamse driepunter: 1-0.

De Groningers zijn na de nederlaag koploper-af en daarmee weer terug op aarde. NAC Breda, dat met 2-1 won van PSV, is de nieuwe koploper van de Eredivisie. Ajax is dankzij de derde zege van het seizoen opgerukt naar de zevende plaats, maar kan morgen (zondag) nog door een aantal teams worden ingehaald.

In de slotfase van de wedstrijd had Ajax de score kunnen -- en eigenlijk zelfs moeten -- opvoeren. Zo waren er enorme kansen voor vleugelspits Luis Suarez. De Uruguayaan slaagde er tot drie keer toe niet in 2-0 binnen te schieten. Dat lukte ook aanvoerder Klaas Jan Huntelaar niet. De spits, die dit seizoen nog niet bepaald in topvorm steekt, stond oog-in-oog met doelman Luciano van FC Groningen, maar had ruzie met de bal en zag een uitgelezen kans op de 2-0 verloren gaan. "We hebben tien of elf opgelegde kansen gekregen", zei Ajacied Jan Vertonghen na afloop van de partij. "Maak je daar maar één treffer uit, dan roep je de problemen over jezelf af."

Die problemen hadden groot gemaakt kunnen worden door FC Groningen, mits de aanvallers van die ploeg scherp waren geweest, maar het lukte de Groningers niet keeper Kenneth Vermeer te verschalken. Op welke manier ze het ook probeerden: Vermeer lag in de weg, de grensrechter vlagde voor buitenspel of de lat trad op als spelbreker. En zo hield Ajax met horten en stoten de nul vast. Nieuw is dat overigens niet voor Ajax. De Amsterdammers speelden dit seizoen in competitieverband drie thuisduels en slaagden er telkens in de nul te houden. Eerder dit seizoen kwamen Roda JC (1-0) en Vitesse (3-0) al niet tot scoren in de Amsterdam ArenA.

Hoewel van goed voetbal lang niet altijd sprake was tijdens de eerste helft, hadden de supporters in het stadion het over het algemeen goed naar hun zin tijdens de eerste 45 minuten van de wedstrijd. Het speltempo lag vrij hoog en Ajax en FC Groningen waren niet bang om aanvallend te spelen. Al na een paar minuten kreeg de thuisploeg een grote kans op de openingstreffer. Suarez -- in het verleden spelend voor de bezoekers -- bediende Jeffrey Sarpong, maar het jeugdproduct van Ajax was niet scherp en schoot op FC Groningen-goalie Luciano.

De beste kansen waren in de eerste helft voor het team van Marco van Basten. Oleguer schoot in de 21ste minuut bijna raak en was ruim een kwartier later zelfs trefzeker voor zijn Amsterdamse werkgever. Een door Jan Vertonghen voorgezette bal werd door een heel leger Groningse spelers gemist en stuiterde uiteindelijk ideaal op voor de Spanjaard. De verdediger kopte tegendraads in: 1-0. "Pas na dat moment ging bij ons de handrem eraf", somberde trainer Ron Jans van FC Groningen na afloop van de partij. "We waren aanvankelijk te behoudend en afwachtend. Gelukkig hebben we na de 1-0 laten zien dat wij bij uitwedstrijden ook lekker vol op de aanval kunnen spelen. De kansen op een goed resultaat hebben we vanavond gehad. Jammer genoeg konden we ze niet afmaken. Maar het bevestigt wel dat wij iets kunnen."

FC Groningen is geen koploper meer, maar bezet nu de tweede plaats in de Eredivisie. Het team van Jans kan zondag niet worden ingehaald door andere ploegen en mag dus nog minstens een week genieten van de tweede plek.