donderdag, 17. april 2008 - 10:23

Amersfoortse Berg wint zonnepanelen met The Bet

Leerlingen van scholengemeenschap De Amersfoortse Berg in Amersfoort hebben 'The Bet' gewonnen. Voor die klimaatweddenschap met milieuwethouder Gerda Eerdmans, georganiseerd door Jongeren Milieu Actief (JMA), moesten de leerlingen in twee maanden tijd minstens acht procent op hun eigen CO2-uitstoot besparen. Daarin zijn ze glansrijk geslaagd: ze bespaarden gemiddeld maar liefst elf procent op hun uitstoot, door op verschillende manieren zuiniger om te gaan met energie.

Nu de leerlingen hebben gewonnen, moet wethouder Eerdmans van Milieu overgaan tot de afgesproken tegenprestatie: zij geeft de school een cheque van 5000 euro om zonnepanelen aan te schaffen. Deze worden op het dak van de Amersfoortse Berg geplaatst, naast de panelen en de windball (windmolen om stroom op te wekken) die de school eerder deze maand van de provincie Utrecht kreeg. Als de leerlingen hadden verloren, hadden ze alle fietsroutes naar de school toe schoon moeten maken.


Om de weddenschap te winnen hebben de leerlingen thuis simpele maatregelen genomen. Zo hebben ze laten zien dat iedereen makkelijk acht procent energie kan besparen. De leerlingen hebben onder andere twee maanden lang een minuutje korter onder de douche gestaan, spaarlampen ingedraaid, de elektrische gitaar zonder stroom bespeeld, gefietst in plaats met de bus gereisd en posters opgehangen om medeleerlingen ook bewust te maken van het klimaatprobleem. Deze en andere maatregelen leverden een flinke besparing op.
Provincie:
Tag(s):