donderdag, 4. september 2008 - 16:26

De Ambulancedienst van de GGD Amsterdam bestaat 100 jaar

Amsterdam

De Ambulancedienst van de GGD Amsterdam bestaat 100 jaar. Op zondag 7 september organiseert de dienst daarom een open dag.
Tijdens deze dag is het voor iedereen mogelijk kennis te maken met de mensen, middelen en de werkzaamheden van de ambulancedienst.

Bezoekers kunnen de huidige moderne ambulances bekijken met deskundige uitleg van de ambulancebemanning. In de garage is er een historisch overzicht te zien, met foto’s en vitrinekasten, van een eeuw ambulancewerk in Amsterdam. Er zijn demonstraties in samenwerking met brandweer en politie, waar o.a. te zien is hoe beknelde slachtoffers uit een auto bevrijd worden. Daarnaast zijn er demonstraties in reanimeren met behulp van AED (automatische externe defibrillator). Ook aan de jonge bezoekers is gedacht: er zijn speciale ambulancekleurplaten en attenties voor de kinderen.

Al in 1908 ging de GGD over tot de aanschaf van de eerste echte ambulance, eigenlijk een heel eigentijdse want deze was elektrisch aangedreven. Tot deze tijd was men aangewezen op de rijwielbrancard of een rijtuig. Dit was de officiële start van de Ambulancedienst.

De huidige dienst beschikt over ruim honderd gekwalificeerde medewerkers. De eisen die aan hen worden gesteld zijn hoog, zowel mentaal als fysiek. Het wagenpark bestaat nu uit 23 moderne ambulances, die allen volgens de laatste veiligheids- en uitrustingseisen zijn ingericht. Het hele wagenpark is gestald in de garage aan de Valckenierstraat. Daarnaast is er een ambulancepost op het terrein van het AMC.
Provincie:
Tag(s):