zaterdag, 10. mei 2008 - 16:30

Dominante Massa pakt pole position in Turkije

Felipe Massa kent het circuit van Istanbul Park op zijn duimpje, al twee keer eerder won hij de race in Turkije. Ook de pole position voor de Grand Prix van Turkije is in handen van de Ferrari-coureur Felipe Massa gevallen. De Braziliaan was Hamilton en Kovalainen te snel af. Wereldkampioenschapsleider Raikkonen mag morgen vanaf een vierde positie starten. Mark Webber pakte een knappe zesde positie.

Voorafgaand aan de kwalificatie lijkt het erg spannend te worden in de strijd om pole position. Zestien coureurs staan binnen een seconde van elkaar in de derde vrije training. Met een baantemperatuur van zesentwintig graden Celsius en een luchttemperatuur van zestien graden Celsius is het redelijk fris in Turkije.

De eerste kwalificatiesessie wordt geopend door Force India-coureur Fisichella, die nu eens niet door het rode licht rijdt. Bourdais en Glock volgen de Italiaan. Met het wegvallen van het Super Aguri-team zijn de reglementen aangepast en zullen slechts de eerste vijftien coureur door de eerste ‘cut’ komen. Voorheen waren dat de zestien snelste. Fisichella is de eerste coureur die een snelle tijd zet op Istanbul Park. Glock, Vettel en Nakajima duiken daar al snel onder.

Met nog veertien minuten op de klok gaat Ferrari-coureur Raikkonen voor zijn eerste snelle ronde. De Fin zet meteen de snelste ronde en Hamilton en ook teamgenoot Kovalainen zijn al snel onderweg. Ondertussen maakt Nakajima een kort uitstapje door te spinnen in bocht tien. Als er nog acht minuten te kwalificeren zijn laat de snelste man van vanochtend, Mark Webber zich weer vooraan zien. Hij rijdt een zesde tijd.

Op het moment dat er nog vijf minuten te kwalificeren zijn staan beide Force India-coureurs achteraan en staan Barrichello, Bourdais en de onder druk staande Piquet Jr. in de gevarenzone. Alle coureurs rijden terug richting de pitstraat om zich klaar te maken voor een laatste poging, voorlopig staat Hamilton bovenaan de tijdenlijst, gevolgd door Raikkonen en Massa. Alleen Hamilton, Kovalainen en Kubica denken veilig te zijn en rijden niet verder.

Massa schiet naar de snelste tijd als de vlag valt, veel coureurs mogen hun ronde echter nog afmaken. Piquet Jr. rijdt zich naar een vijftiende tijd, maar Barrichello verpest het voor zijn landgenoot. Vettel schiet ook naar een veilige positie. Nakajima, Piquet Jr., Bourdais, Fisichella en Sutil vallen af. De Force India-coureurs staan stijf achteraan, waarbij Fisichella wederom zijn teamgenoot verslaat.

De tweede kwalificatiesessie gaat door met vijftien coureurs waaronder het gehele Honda-team, de coureurs van Red Bull Racing en Vettel tezamen met Rosberg. Toyota lijkt vooraan goed mee te kunnen doen met een vierde en vijfde positie.

De klok loopt al bijna vier minuten als de eerste coureur pas naar buiten komt. Het is Coulthard voor het team van Red Bull Racing die de tweede kwalificatiesessie opent. Alonso en Vettel volgen de Schot al snel. Raikkonen zet een 1:26.050 neer als eerste indicatie voor een pole position-tijd. Even schiet de Fin buiten de baan om niemand in de weg te zitten, maar hij vervolgt zijn weg.

Met nog vijf minuten te kwalificeren in de tweede sessie staan Button, Glock, Vettel, Rosberg en ook Barrichello in de gevarenzone. Alle coureurs komen met nog drie minuten op de klok terug naar de pitstraat waar de teams zich zullen opmaken voor de allerlaatste snelle ronden. Kovalainen is de eerste coureur die voor een snelle ronde gaat om in de top tien-kwalificatie te komen. De vlag valt, de Honda-coureurs lijken het niet te rijden. Vettel haalt het sowieso niet. Coulthard klimt naar plaats zes en lijkt veilig. Kubica zit ook aan de goede kant van de streep. Rosberg schiet naar de tiende positie en dat lijkt niet genoeg de Williams-coureur. Barrichello haalt het eveneens niet in zijn jubileumweekend. Rosberg gaat eruit doordat Heidfeld een snellere tijd neerzet.

Zeer tegenvallend is de prestatie van Glock die het wederom niet klaarspeelt om een tijd in de buurt van zijn teamgenoot te zetten. Glock noteert de vijftiende tijd en doet definitief niet mee om een plaats in de top tien. Andere officiële uitvallers zijn Rosberg, Barrichello, Button en Vettel.

De teams van Ferrari, McLaren, Red Bull Racing, BMW Sauber en Alonso voor Renault en Trulli voor Toyota maken zich op voor de strijd om pole position. Voor het resterende deel van tien minuten komt de vandaag jarige Heidfeld als eerste naar buiten, echter rijdt hij slechts een ronde om direct weer binnen te komen voor een nieuwe set banden. Op Coulthard na is met nog zeven minuten te gaan iedereen op de baan. In zijn eerste ronde zet Massa meteen een erg snelle tijd neer, een 1:27.896 is het resultaat met nog vier minuten te gaan.

De topteams maken zich klaar voor de laatste pitstops. Veel coureurs komen binnen met nog slechts twee minuten te kwalificeren, voorlopig staat Massa er het best voor. Kovalainen ruilt van de harde naar de zachte band.

De vlag valt. Hamilton kan nog een ronde rijden maar lijkt het rustig aan te doen. Kovalainen zit in de eerste sectie onder de tijd van de Ferrari’s. Kovalainen pakt de voorlopig eerste tijd. Massa gaat echter nog sneller en pakt de snelste tijd. Webber schiet naar de vierde tijd. Kubica schiet van de zevende positie naar de vierde tijd. Raikkonen redt het niet en pakt de vierde tijd. Kubica zal morgen vanaf een vijfde positie starten, met achter hem Mark Webber. Alonso pakt wederom een knappe zevende positie en Trulli volgt hem. Ietwat tegenvallend is de prestatie van de jarige Heidfeld op de negende positie, Coulthard sluit de top tien af.

Morgen zal de race om 14.00 uur Nederlandse tijd van start gaan.
Categorie:
Tag(s):