woensdag, 10. december 2008 - 10:48

Forse omzet rond kerstdagen verwacht ondanks kredietcrisis

Zoetermeer

Het Platform Detailhandel Nederland voorspelt dat winkeliers met de kerstdagen 720 miljoen euro extra omzet boeken. Dit bedrag ligt ongeveer 3 procent boven de kerstomzet van vorig jaar.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband tussen de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.

Ondanks alle negatieve berichten rondom de kredietcrisis danken de winkeliers Sinterklaas voor zijn gulheid. Op basis van de succesvolle sinterklaasverkopen verwachten winkeliers ook met de kerstverkopen alle records te breken. De detailhandel verwacht voorafgaand aan Kerstmis bijna 50% meer omzet dan in een gemiddelde week. Normaal wordt in de winkels circa 1,5 miljard euro per week omgezet.

De extra omzet heeft niet alleen te maken met de stijgende verkoop van cadeaus. Ook de sterke supermarktverkopen in de maand december en alle kerstbomen die de komende weken voor de huiskamer worden gekocht, dragen bij aan de goede omzetcijfers.

Elektronica blijft trend

Kerstcadeaus zijn vaak iets luxer dan sinterklaascadeaus. Laptops, mobiele telefoons en digitale camera’s liggen steeds vaker onder de kerstboom. Daarnaast blijven mp3-spelers, digitale fotolijstjes en spelcomputers bij de favorieten horen. Lingerie, parfum en sieraden doen het bij de vrouwen nog altijd erg goed. Ook steeds meer mannen vinden ondergoed onder de boom.

In de decembermaand wordt altijd veel geld uitgegeven aan kleding. Voor mannen en vrouwen kan gedacht worden aan galakleding en veel kinderen krijgen een nieuwe outfit voor de feestdagen.
Versiering De laatste jaren is ook een flinke toename te zien in de uitgaven voor decoratie in en om het huis.

Niet alleen een kerstboom hoort tegenwoordig tot de kerstdecoratie. Steeds meer huishoudens kopen lichtjes, kaarsen en groenstukjes om het huis aan de binnen- en buitenkant te versieren.

Openstellingen rond kerst

In de periode voor Kerstmis hebben veel winkels ruimere openingstijden zoals extra zondagopeningen en koopavonden. In de laatste week voor kerst gaan veel winkels zowel maandag als dinsdag ook in de avond open.
Categorie:
Tag(s):