donderdag, 3. januari 2008 - 10:19

Heemskerk als eerste Nederlandse bewindspersoon naar Noord-Ierland

Den Haag

Staatssecretaris Heemskerk (Buitenlandse Handel) bezoekt op 8 en 9 januari 2008 Noord-Ierland en Ierland. Heemskerk is daarmee de eerste Nederlandse bewindspersoon die na het aantreden van de nieuwe regionale regering in mei 2007 een bezoek brengt aan Noord-Ierland. Heemskerk spreekt in Belfast met Eerste Minister Dominee Ian Paisley en de vice-Eerste Minister Martin McGuinness.

Heemskerk bezoekt Noord-Ierland omdat de sterke economische ontwikkelingen het Nederlandse bedrijfsleven goede kansen biedt. Mede als gevolg van de toegenomen politieke stabiliteit van de afgelopen jaren, heeft de economie van Noord-Ierland zich ontwikkeld tot één van de snelst groeiende van het Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland biedt het Nederlandse bedrijfsleven kansen op het gebied van ICT, medische technologie, milieutechnologie, innovatief bouwen, nieuwe energie, voedselverwerking en interactieve media. Nederlandse en Noord-Ierse bedrijven werken al op veel van deze terreinen succesvol samen.

Ierland en Nederland zoeken beide draagvlak voor globalisering vanwege het grote belang van internationaal ondernemen voor de economie. Tegelijkertijd hebben beide landen belang bij hoogtechnologische investeringen en een goed ondernemingsklimaat. Heemskerk gebruikt zijn bezoek aan Dublin om ideeën en kennis uit te wisselen over duurzame handel, vestigingsklimaat en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Nederland en Ierland zijn voor elkaar belangrijke handelspartners. Nederland exporteerde in 2006 voor 3,1 miljard euro naar Ierland. De import bedroeg in dat jaar 3,5 miljard euro.

Nederland presenteert zich in het buitenland onder het motto ‘pioneers in international business’.
Provincie:
Tag(s):