maandag, 17. november 2008 - 18:38

Muziek en Vodun

Berg en Dal

In het kader van het project ‘Geloven in Gelderland’ organiseert het Afrika Museum in Berg en Dal een aantal lezingen over vodun. Rond vodun heerst bij een groot publiek een verkeerde opvatting. Mensen verwarren het vaak met voodoo, dat bekend is uit Hollywood films en in verband wordt gebracht met zwarte magie.

Vodun is echter een traditionele religieuze levensbeschouwing, die tot op de dag van vandaag stevig geworteld is in West-Afrika.

Zondag 23 november – Muziek en vodun
In de tweede van de drie lezingen over vodun staan muziek en dans centraal. Muziek en dans hebben een belangrijke betekenis binnen vodun en de daarbij behorende ceremonies. Zij geven uitdrukking aan de relatie tussen mensen en de geestenwereld. Na afloop van de lezing is er een kort muziekoptreden. Aanvang: 13.30 uur

De lezingen worden verzorgd door Alfred Quenum, die al op jonge leeftijd werd ingewijd in deze religie. Alfred Quenum is geboren en getogen in Ouidah (Benin), een voduncentrum van betekenis. Hij woont inmiddels al jaren in Nijmegen, is musicus, maakt theater en geeft workshops voor allerlei groepen. Alfred draagt de belangrijke religieuze en sociale titel van Kossilaté.

Uitleggen wat vodun inhoudt is niet gemakkelijk. Alfred Quenum gaat deze uitdaging aan in een drietal lezingen, waarvan de eerste op 12 oktober jl. van start ging. Het publiek krijgt ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen en zo alle mystiek die rond het geloof hangt te ontrafelen.

Genezing en vodun is het thema van het derde deel van de lezingenreeks, op zondag 14 december a.s. Met begeleidende filmbeelden van een traditioneel genezer uit Benin. Aanvang: 13.30 uur

In het Afrika Museum wordt aan de hand van de collectie ruim aandacht besteed aan verschillende religies die in Afrika voorkomen, waaronder vodun. Vodun is ook van wezenlijk belang geweest voor de ontwikkeling van religies als Winti, een religie die onder grote delen van onze Surinaamse bevolking alledaagse werkelijkheid is.
Provincie:
Tag(s):