zaterdag, 19. januari 2008 - 23:09

NAC Breda wint Brabantse derby

(Elfvoetbal) NAC Breda heeft zaterdagavond in een draak van een wedstrijd een 1-0 overwinning geboekt op Willem II. De Bredase ploeg was de meest gelukkige in de Brabantse derby. Op een dramatisch slecht veld deden beide ploegen weinig voor elkaar onder, maar kansen bleven vrijwel de gehele wedstrijd uit.

De onderlinge Brabantse strijd ging aardig van start. De wedstrijd lag open en beide ploegen leken vol gas te willen geven om de drie punten binnen te slepen. Nadat de beginfase geen kansen opleverde voor beide ploegen ging het tempo omlaag. Zowel NAC als Willem II leverden veel strijd, wat de kwaliteit van de wedstrijd niet deed toenemen.

Patrick Zwaanswijk kreeg de grootste kans van de eerste helft. Rob Penders stuurde aan de rechterkant Idabdelhay weg. De spits kapte met een mooie beweging tot twee maal toe een tegenstander uit, zocht de achterlijn op en gaf de bal voor. De voorzet werd slecht weggewerkt en kwam voor de voeten van Zwaanswijk. De centrale verdediger schoot direct, maar zijn schot ging precies door het midden, waardoor Michael Aerts vrij eenvoudig redding kon brengen.

Willem II had daar nog niets tegenovergesteld. Darl Douglas, Christophe Gregoire en Niels Vorthoren waren onzichtbaar bij de Tilburgers en konden geen vuist maken tegen de stugge verdediging van de thuisploeg.

Na de rust bracht Ernie Brandts Victor Sikora in het veld voor de ongelukkige Fouad Idabdelhay. Het bleek een gouden wissel van de NAC-trainer, want het was Sikora die aan de basis stond van de uiteindelijk overwinning van de thuisploeg.

Dat NAC op voorsprong werd gezet door een Willem II-speler was typerend voor de wedstrijd. Het was Thomas Baelum, die in de 47e minuut een voorzet van invaller Victor Sikora achter zijn eigen doelman werkte.

Gesteund door het enthousiaste publiek ging NAC opzoek naar meer. Fehér was dicht bij de 2-0, maar Aerts kon in twee instanties de bal uit het doel houden. NAC Breda leunde na het kleine offensief achterover en liet Willem II komen. De Tilburgers waren onmachtig en konden het de thuisploeg geen moment moeilijk maken.

Willem II kreeg in de 81e minuut de eerste kans van de wedstrijd. Gregoire gaf de bal met een mooie boog in het strafschopgebied op invaller George Mourad, maar de aanvaller schampte de bal slechts en zag zijn poging naast gaan. Een slotoffensief zat er niet in voor de Tilburgers, waardoor de thuisploeg de sterkste was in de Brabantse derby.

NAC Breda verstevigt zijn positie als middenmoter door de overwinning en staat 10e in de Eredivisie. Willem II verkeert in zwaar weer en blijft 17e.