maandag, 29. december 2008 - 12:49

Nieuwjaarsduik wordt 'ijskoud'

Scheveningen

Op donderdag 1 januari trotseren 10.000 heldhaftige duikers de ijskoude zee aan het Scheveningse strand tijdens de traditionele Nieuwjaarsduik. Ook op andere plaatsen in ons land zullen mensen een duik nemen. Toch kan het dit jaar niet overal.

Zo heeft de organisatie van de nieuwjaarsduik in Bunschoten afgelast vanwege de kou. Zij vinden het onverantwoordelijk, aldus een medewerker. Op de locatie waar normaal de duik plaatsvindt ligt ijs. Op andere plekken, waar ook de nieuwjaarsduiken plaatsvinden, wordt het ijs handmatig of machinaal weggehouden.

Het Hollandse winterweer houdt deze week aan. Door de voorspelde nachtvorst begint het zeewater ‘al lekker op temperatuur’ te komen. De vooruitzichten wijzen erop dat echte bikkels op 1 januari met een luchttemperatuur van 2°C en een watertemperatuur van 6°C te water gaan.

Het Nieuwjaarsduiken leeft meer dan ooit. In Scheveningen wordt dan ook het maximale aantal deelnemers verwacht. 10.000 duikers gaan op nieuwjaarsdag een ijskoude maar oer-Hollandse start van het nieuwe jaar tegemoet. Klokslag 12.00 uur wordt hier het startschot gegeven voor de 11e editie van de Unox Nieuwjaarsduik.

Volgens Unox worden nieuwjaarsduiken afgelast als de gevoelstemperatuur -10 graden is.
Provincie:
Tag(s):