maandag, 17. november 2008 - 19:37

Oude verkrachtingszaken Zuid-Beveland opgelost

Politie Zeeland denkt drie zeer oude verkrachtingszaken, gepleegd tussen 1987 en 1997 in respectievelijk 's-Heer Arendskerke, 's-Gravenpolder en Kapelle, aan de hand van DNA-sporen te hebben opgelost. De thans 48-jarige verdachte zit momenteel een straf uit in Duitsland.

De Middelburgse officier van justitie heeft de zaak overgedragen aan zijn Duitse collega voor verdere vervolging.

De Zeeuwse politie kwam de man op het spoor nadat DNA-profielen, die bij de verkrachtingszaken waren aangetroffen, zorgden voor een treffer met de 48-jarige man uit Gladbeck (Duitsland). De officier van justitie heeft hierop een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd en door een uitleveringsverzoek geprobeerd de verdachte naar Nederland te krijgen, zodat hij in Zeeland berecht kon worden. Omdat de verdachte in Duitsland een straf moet uitzitten, zou dat te lang gaan duren. Daarom wordt de zaak aan de Duitse justitie overgedragen.

De verdachte is in de gevangenis in Duitsland verhoord en wilde alleen verklaren dat hij in die periode een vakantiehuis in Zeeland had. Over de feiten wilde hij niets zeggen. De Middelburgse officier van justitie is van oordeel dat er voldoende bewijs is om te gaan vervolgen, daarom wordt de zaak nu overdragen.

De drie verkrachtingszaken kenmerkten zich vooral door het vele geweld dat tijdens de delicten werd gebruikt. Op zaterdagnacht 17 januari 1987 werd een meisje uit Goes in 's Heer Arendskerke verkracht. Ze reed met de brommer over de Oude Rijksweg waar ze tot stoppen werd gedwongen en in de kofferbak van een auto moest plaatsnemen. Daar werd ze onder bedreiging van een mes verkracht.

Op zaterdagnacht 27 augustus 1994 werd een meisje uit 's-Gravenpolder op de Goesestraatweg/Zaaidijk in 's Gravenpolder verkracht. Dit slachtoffer werd door de dader van haar bromfiets gesleurd en in de sloot verkracht.

Tot slot werd op zondagavond 10 augustus 1997 een vrouw uit de gemeente Goes in een boomgaard aan de Dijkwelseweg/ Verlorenwegje in Kapelle verkracht.

De verkrachtingszaak uit 1987 is in 2000 verjaard. De overige delicten zijn nog niet verjaard en de Duitse justitie zal de zaken oppakken.

De slachtoffers zijn door de politie op de hoogte gebracht dat de zaak alsnog opgelost lijkt te zijn.
Provincie:
Tag(s):