maandag, 29. september 2008 - 7:57

Overheden nemen 49% belang Fortis

Brussel/Den Haag

De overheden in België, Luxemburg en Nederland nemen een belang van 49% in Fortis. Daarmee zijn de problemen bij Fortis zijn opgelost. Volgens het Ministerie van Financiën en de Nederlandsche Bank (DNB) biedt de oplossing een solide waarborg voor de bescherming van de belangen van rekeninghouders bij Fortis en ABN Amro Bank, en voor de financiële stabiliteit.

Dat is zondagavond laat bekend gemaakt na urenlang overleg in Brussel. De Belgische premier Leterme en de twee ministers van Financiën Bos en Reynders gaven een korte persconferentie na afloop.

De oplossing bestaat uit een gezamenlijke actie van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid.

De drie Beneluxoverheden investeren samen 11,2 miljard euro om Fortis te steunen. De Nederlandse regering investeert 4 miljard in Fortis Bank Nederland Holding in ruil voor een 49% deelneming. De Belgische regering investeert 4,7 miljard in Fortis Bank NV/SA in ruil voor een deelneming van 49%. De Luxemburgse regering investeert 2,5 miljard in Fortis Banque Luxembourg SA in de vorm van een verplicht converteerbare lening. Naast andere rechten zal Luxemburg na conversie 49% aanhouden in Fortis Bank Luxembourg.

Fortis zal haar belang in ABN Amro verkopen. Maurice Lippens neemt ontslag als voorzitter van de raad van bestuur van Fortis.
Categorie:
Tag(s):