maandag, 14. juli 2008 - 13:33

Pas op met kopen 2e hands auto via internet

Amsterdam

Jaarlijks verwisselen vele tienduizenden tweedehands auto’s van eigenaar. Meestal verloopt de aan- en verkoop probleemloos, maar op de 2e handsautomarkt zijn ook malafide autoverkopers actief. Het gebeurt honderden keren dat criminelen gestolen auto’s aanbieden die met een “valse identeit� aan nietsvermoedende kopers worden verkocht. Dit gebeurt veel via advertenties in kranten en op internet (zoals op Marktplaats of Speurders)

Een malafide 2e hands autoverkoper gaat als volgt te werk:Gestolen auto’s worden voorzien van valse c.q. gestolen kentekenplaten en het kentekenbewijs en het Voertuig Identificatie Nummer (chassisnummer) wordt - vaak op eenvoudige wijze - veranderd. Het gestolen voertuig krijgt zo de identiteit van een soortgelijke auto. Er wordt als het ware een duplicaat van een bestaande auto gemaakt. Dit worden ook wel “duplo-auto’s� genoemd.

De voertuigen worden via een advertentie in de krant of op het internet te koop aangeboden. Als een potentiële koper reageert wordt er een afspraak gemaakt om de auto te bekijken. Vaak stelt de verkoper (crimineel) voor dit te doen in de buurt van een spoorwegstation of wegrestaurant.

De prijs van de auto’s is veelal aantrekkelijk (al is het natuurlijk nog altijd een aanzienlijk bedrag) en vaak wordt de smoes gebruikt dat het voertuig van een overleden familielid was, er gezinsuitbreiding op komst is of dat men gaat emigreren. De auto moet dus snel verkocht worden en de verkoper is snel bereid de prijs te verlagen. Alles wordt gedaan om de koper “in te pakken�. Soms ruilt men ook uw oude auto voor een mooi prijsje in. Deze wordt na de transactie direct doorverkocht.

Als later uitkomt dat het voertuig een gestolen voertuig is - en dit gebeurt altijd - dan is de koper zijn geld en auto kwijt. De auto wordt in beslag genomen en gaat terug naar de officiële eigenaar c.q. verzekeringsmaatschappij. Tot overmaat van ramp is hij ook zijn eigen ingeruilde eigen auto kwijt!

De personalia en het adres van de verkoper (crimineel) zijn uiteraard vals en het gebruikte GSM-nummer betreft altijd een prepaid kaart, zodat achteraf niet meer vastgesteld kan worden wie het betrof.

De politie adviseert u dan ook altijd voorzorgsmaatregelen te nemen bij het kopen van een tweedehands auto van een voor u onbekende. Voorkom een grote financiële en morele teleurstelling. Wees alert en achterdochtig!
Categorie:
Tag(s):